Hardenberg

Interzorg besteedt de was niet meer uit en betaalt per kilogram wasgoed

Door de redactie

Afgelopen week werd het officiële startsein gegeven voor de realisatie van de 'facilitaire droom' van Interzorg, zorgverlener in Noord- en Midden-Drenthe. Vanaf 2020 wordt zij huurder van het nieuw te bouwen multifunctioneel en duurzaam gebouw op het Messchenveld in Assen, van waaruit zij onderscheidende facilitaire diensten gaat organiseren die het mogelijk maken "cliënten te ondersteunen hun eigen leven voort te zetten", zoals haar missie luidt. Eén ervan is een eigen wasserij.

Met achthonderd cliënten, verdeeld over appartementen op diverse locaties, heb je uiteraard veel wasgoed. Als dit wasgoed thuis gewassen moet worden zijn hier wel 600 wasbeurten per dag voor nodig. "De was", dat klinkt zo neutraal en bulk-achtig, maar behalve beddengoed, handdoeken en uniforms van de medewerkers gaat het natuurlijk óók over heel persoonlijke kledingstukken! Die fijne broek, gekocht ter gelegenheid van de bruiloft van een kleindochter, of die kleurige jurk uit die

leuke boetiek. Waar blijven die als ze gewassen moeten worden en wanneer zijn ze weer terug?

Voor Interzorg is de was een essentieel thema in de zorgverlening. Zij kiest daarom voor een eigen wasserij met een geavanceerd en geautomatiseerd wassysteem waardoor cliënten kunnen blijven dragen wat ze willen. "Door alle kledingstukken te voorzien van een onzichtbare chip met informatie over eigenaar en wasproces, krijgt alle was de goede behandeling, raken er minder kledingstukken zoek en heeft de cliënt zijn of haar eigen fijne, vertrouwde kleding snel weer terug.

Een eigen wasserij: met als doel schone was, waarbij gebruik wordt gemaakt van een eigen watervoorziening, waterzuiveringsinstallatie, zonne-energie en wordt er restwarmte opgeslagen en hergebruikt. Zo wordt de schone kleding voorzien van een 'groen randje' dankzij een circulaire energie- en neutrale warmtevoorziening waarbij geen druppel stadsenergie wordt gebruikt.

Het meest unieke is misschien wel dat Interzorg alleen gaat betalen voor iedere kilogram schóón wasgoed en investeert daarmee geen euro. De complete wasserij blijft namelijk eigendom van Laundry Use.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer