Hardenberg

Baantjes trekken mag weer

Door de redactie

De overdekte zwembaden in de gemeente Hardenberg zijn weer open. Weekblad De Toren ging in gesprek met Dennis Mooiweer, locatiecoördinator van zwembad De Slag, en Niek Sportel, locatiecoördinator van zwembad De Kiefer in Dedemsvaart en Hattemat in Gramsbergen.

Welke activiteiten zijn weer begonnen in de zwembaden?

Dennis: "voor beide locaties geldt dat het banenzwemmen en de zwemlessen zijn begonnen. Ook kunnen de verenigingen weer trainen". Niek: Er wordt in alle gemeentelijke zwembaden op dezelfde manier gewerkt. Vaste routes, desinfecteren bij binnenkomst, alleen toegang na telefonisch reserveren en thuis douchen en omkleden voor het zwemmen. Er kunnen twaalf mensen tegelijk zwemmen. Zo houden we ons aan de 1,5 meter regel.

Welke problemen deden zich voor? Of ging alles goed?

Dennis: "Vanaf het moment van heropening verliep het goed in beide baden". Niek: "Klanten hebben begrip voor de situatie en houden zich over het algemeen erg goed aan de regels. Nu ze merken dat we alles goed en veilig geregeld hebben waardoor het aantal reserveringen begint op te lopen".

Hoe ging het de eerste week met de zwemlessen?

Dennis: "Op 16 mei zijn we rustig begonnen met de kinderen die al een heel eind op weg waren naar het A-diploma, daarnaast zijn we ook gestart met de lessen voor het B- en C-diploma". Niek: Wij zijn gestart met de kinderen die op 18 maart zouden diplomazwemmen. Ze hebben drie keer een uur les gekregen. Vorige week vrijdag mochten ze afzwemmen en allemaal het diploma in ontvangst nemen! We wachten nog even met de ondiepe en nieuwe groepen. Het is bij hen erg moeilijk om 1,5 meter afstand te bewaren".

Is vrij zwemmen een optie? Zo niet, denk je dat dit binnenkort nog weer mogelijk is?

Dennis: "Op dit moment is er nog geen mogelijkheid tot recreatief zwemmen in de binnenbaden. Het is afhankelijk van de RIVM-maatregelen hoe snel dit weer hervat mag worden". Niek: "Wel is het de bedoeling dat komende week de Hattemat weer open gaat. De kinderen van 0-12 jaar mogen dan wel komen vrijzwemmen. Het protocol ligt klaar en het water wordt verwarmd. Zodra het op temperatuur is, kunnen we open".

Wat was het leukste moment afgelopen weken?

Dennis: "Hoe de eerste klanten weer aan het zwemmen waren in de Slag! Zo goed dat men weer kan bewegen. Ook het praatje aan de badrand is een belangrijk onderdeel". Niek: "De eerste klanten en leskinderen die het water in sprongen. Met als hoogtepunt, de kinderen die op vrijdag alsnog hun diploma mochten behalen".