Hardenberg

Internationale vrouwenweek 2020

Door de redactie

Ook dit jaar vindt er in de gemeente Hardenberg een bijzondere viering plaats rondom Internationale Vrouwendag op zondag 8 maart. Aan de hand van het landelijke thema 'Vrijheid' is een werkgroep bezig om de hele gemeente Hardenberg enthousiast te maken voor een hele week feest met allerlei activiteiten. Iedereen mag aanhaken door een activiteit aan te melden bij Gineke Peltjes of via de Stuw.

Na het succes van de vorige drie edities van Internationale Vrouwendag, zijn initiatiefnemers Gineke Peltjes (voorm. lid Hardenberg Vrouwenraad) en Lubna Abdul (Eettafel) alweer begonnen met nadenken over de editie van 2020. Samen met Janny van den Broek (Bibliotheek), Marjolein Brunink (Alfa-College), Esther Scholten, Dharma Kapildewsing, Muriël Winter en Yasemin Acikel (de Stuw) is weer een werkgroep gevormd en zijn er al verschillende initiatieven voor activiteiten in de week van 2 tot en met 8 maart.

Vrijheid

Daarnaast is dit persbericht een oproep voor andere organisaties om met een activiteit aan te sluiten bij deze week. Het thema is 'Vrijheid'. Met dit thema wil de werkgroep verhalen ophalen van jonge meiden en vrouwen uit alle gelederen. Wat betekent 'Vrijheid' voor jou? Waar ben jij 'vrij' in of 'vrij' van? Verhalen waarbij vrouwen laten zien dat ze ergens in hun leven een keuze hebben gemaakt voor zichzelf.

Studenten van het Alfa-college zullen elkaar interviewen wat 'Vrijheid' voor hen betekent. De bibliotheek zal thema-tafels verzorgen in alle kernen. De buurthuizen kunnen zelf een vrouwenmorgen/middag organiseren en met elkaar aan tafel koffiedrinken en dan bepraten wat 'Vrijheid' is. De week zal (voor vrouwen uit onder andere Kloosterhaar en Sibculo) in Sibculo worden gestart met een 'Wereldmaaltijd' waarbij er geproefd kan worden van verschillende culturen. Ook de vrouwen van het AZC zullen betrokken worden bij activiteiten in deze week en met behulp van automaatje zullen groepjes vrouwen worden weggebracht om mee te wandelen en samen te praten over 'Vrijheid'.

High tea

Op vrijdagmiddag zal er in Hardenberg een High tea zijn bij de Stuw en in Dedemsvaart bij de Fontein. Aanmelden via y.acikel@destuw.nl voor Hardenberg en logt76@xs4all.nl voor Dedemsvaart. Kosten: één euro per persoon.

Vrouwenfeest

Er zal op zondag 8 maart een Vrouwenfeest zijn bij 't Circus van 16.00 tot 20.00 uur. Hier zal ook een Chinese dansgroep aanwezig zijn en natuurlijk muziek uit verschillende culturen.

De invulling is volop in ontwikkeling en wij willen graag alle vrouwen uit de hele gemeente Hardenberg uitnodigen om te komen.

Kortom, de werkgroep is druk bezig met het programma rondom Internationale Vrouwendag. Wilt u ook een activiteit organiseren rondom het thema Vrijheid meldt het aan Gineke Peltjes 06-30955705, ginekepeltjes@gmail.com.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer