Ommen

Internationale stotterbijeenkomst in Lemele

Door de redactie

In het kleine dorpje Lemele komen begin augustus veertig jongvolwassenen uit acht Europese landen ruim een week lang samen om met elkaar te stotteren. Stotteren is nog steeds een taboe waarover vele geruchten gaan en waarvan de buitenwereld nog steeds vindt dat je ervan af moet komen. Veel jongeren die stotteren durven hun stotteren normaal gesproken dan ook niet te laten horen en leven in een sociaal isolement.

Tijdens deze internationale bijeenkomst, die plaatsvindt van 3 tot en met 11 augustus op en rond de groepsaccommodatie Erve Aaftink, wordt dan ook niet gefocust op therapie of minder stotteren, maar juist op het willen en kunnen spreken. De week bestaat uit verschillende workshops en oefeningen die uitdagen tot het 'durven en willen spreken in het openbaar'. Van meditatie tot speaking circles, van mindfulness tot het uitbreiden van je comfortzone. Vanuit ons thema 'Natural Communication', maken we gebruik van de prachtige en natuurlijke omgeving die Lemele rijk is.

Vooròp staat het ontspannen ontmoeten van andere jongeren die stotteren, waardoor stotteren juist geen issue meer is. Grote focus ligt daarnaast ook op de culturele uitwisseling, ieder land heeft dan ook zijn eigen avond om culinaire specialiteiten met de groep te delen en zichzelf te presenteren. Het is de vierde keer dat deze uitwisseling wordt georganiseerd (maar nu voor het eerst in Nederland!). Deelnemers aan eerdere uitwisselingen gaven aan dat deze week de meest bijzonder week van hun leven tot nu toe was en vaak ook levensveranderend.

Op 9 augustus is 's middags een open mic-sessie waarbij jongeren uitgedaagd worden om in het openbaar een speech te geven. 's Avonds is er op de locatie een open huis waar belangstellenden (of je nu wel of niet stottert) een bezoekje kunnen brengen.

De jongerenweek wordt mede mogelijk gemaakt door een Europese subsidie van Erasmus+.

Contact

Sybren Bouwsma, tel.: 0647643149 of E-Mail: sybren.bouwsma@gmail.com.

Overige informatie

www.stotteren.nl en www.demosthenes.nl.