Hardenberg

Inkomstendaling agrariërs Vechtdal door coronamaatregelen

Door de redactie

De helft van de agrarische ondernemers in het Vechtdal heeft veel minder omzet sinds de landelijke maatregelen tegen coronaverspreiding gelden. Dat blijkt uit onderzoek naar de impact van corona op de agrarische sector in het Vechtdal dat de gemeenten Hardenberg, Ommen en Dalfsen lieten uitvoeren door MarketingOost, Stichting Stimuland en het Ondernemershuis voor het Vechtdal.

Van de agrarische ondernemers in het Vechtdal ziet de helft zijn omzet, vanwege de coronacrisis, dalen met gemiddeld 28,5%. Bedrijven die grotendeels afhankelijk zijn van afzet naar horeca en export, worden extra hard getroffen. Op de lange termijn verwachten veel ondernemers dat de opbrengsten van hun producten (verder) gaan dalen. Bedrijven met nevenactiviteiten zijn bezorgd over hoe ze hun activiteiten moeten vormgeving in de 1,5-metersamenleving. Door de verminderde opbrengst worden grote investeringen uitgesteld, zoals de aanschaf van zonnepanelen, het saneren van asbestdaken en investeringen in dierenwelzijn. Bijna tachtig procent van de agrarische ondernemers maakt zich grote zorgen over tegenstrijdige maatregelen/regelgeving en de stikstofcrisis.

Aanbevelingen

De belangrijkste aanbeveling van Stimuland richting de gemeenten is dat bij het opstellen van nieuw beleid op het gebied van duurzaamheid voor de agrarische sector, rekening wordt gehouden met de beperkte investeringsruimte nu de omzet zo sterk daalt. Stimuland adviseert op de korte termijn actief te kijken naar de mogelijkheden om (tijdelijk) gemeentelijke heffingen te verlagen, uitstel van betaling te verlenen of een grotere spreiding in de betaling van de lokale heffingen mogelijk te maken.

Niet alleen

Agrarische ondernemers in het Vechtdal staan niet alleen. Wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen: "We gaan graag in gesprek met de sector over hoe we ondernemers kunnen helpen te herstellen van deze crisis. Overigens kunnen agrarische ondernemers ook nu al bij ons terecht. In de gemeenten zijn erfcoaches actief. Maar ook het Ondernemershuis voor het Vechtdal of het platform Boer & Toekomst helpen graag bij vragen over bijvoorbeeld de 1,5-meterrichtlijnen of het aanvragen van hulp bij bijvoorbeeld sociale (gezins)problemen. Je hoeft dit echt niet alleen te doen".

De resultaten van het onderzoek worden later deze maand door gemeenten ook aan provincie Overijssel aangeboden.