Hardenberg

Indringend familiedrama GAS naar Hardenberg

Door de redactie

GAS van Toneelgroep Jan Vos in samenwerking met NNT staat op woensdag 30 oktober in De Voorveghter. Vorig jaar werd dit stuk middenin het Groningse aardbevingsgebied gespeeld. De voorstelling werd erg goed ontvangen door pers en publiek. Vandaar dat besloten is om dit stuk ook in de theaters te spelen. Ook in Hardenberg wordt aan gaswinning gedaan. GAS gaat over de gevolgen zonder veroordelend te zijn. Een aanrader om te zien; om geïnformeerd te zijn op een toegankelijke manier.

Daphne van de Velde

GAS is zo'n voorstelling waar alles op zijn plaats valt. IJzersterk acteerwerk en een inventieve tekst, vol humor wordt het maatschappelijke drama verweven met een indringend familiedrama van drie generaties Groningers. Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt eigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Hierdoor raken de levens van zijn dochters en de mannen van de NAM onlosmakelijk met elkaar verbonden.

GAS uitgeroepen tot een van de beste voorstellingen van afgelopen seizoen

De start van de tournee was bij het Nederlands Theater Festival in Amsterdam, waar de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen te zien waren. Volgens het Juryrapport heeft Toneelgroep Jan Vos 'Een toneelstuk geconstrueerd waarin persoonlijke omstandigheden, ontwikkeling van personages, het accurate feitenrelaas en de impact van de gaswinning op Groningen elkaar versterken tot een zeer boeiende en veelzijdige dramatische vertelling – waarvan de relevantie tot ver buiten Groningen reikt'.

Kaarten

Kaarten zijn te bestellen via www.voorveghter.nl, telefonisch via 0523-280350 of tijdens de openingstijden aan de theaterkassa verkrijgbaar. De kassa van De Voorveghter is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur en donderdag tussen 19.00 en 20.00 uur. Tevens is de kassa een uur voor iedere voorstelling geopend.