Twenterand

In één theateravond Dire Straits & Mark Knopfler

Door de redactie

Op zaterdag 19 januari om 20.00 uur kunnen bezoekers van Het Punt volop herinneringen ophalen aan de tijd van Dire Straits en Mark Knopfler.

Die band, opgericht in 1977, had bij de lancering van hun eerste album al direct enorme successen, en bleef die behouden tot het verschijnen van hun laatste in '95. Edgar Janssen, zanger en gitarist, besloot dan ook in 2014 om BOOM, like that! op te richten. En met die tributeband treden ze op door heel Nederland, maar ook bij onze buurlanden Duitsland en België zijn ze graag geziene artiesten. Niet gek dus dat de muziek van zoveel jaren geleden nog steeds een succes is.

Wie kent ze niet? De nummers 'Sultans of Swing', 'Brothers in arms' en 'Money like that', maar ook de karakteristieke stem en het gitaarspel van Mark Knopfler. "Het repertoire van Dire Straits is heel gevarieerd en heeft vele invloeden en stijlen: stevige rock, ballads, country, folk, jazzy maar ook symfonische rock enzovoorts", vertelt Edgar Janssen, leadzanger én gitarist van de tributeband BOOM, like that! Janssen is groot fan van de britse rockband. "Het nummer 'Sultans of Swing' en het album 'Love over Gold' waren voor mij de triggers om gitaar te gaan spelen. Ik liep al langer met het idee om muziek van Dire Straits en Knopfler te spelen, maar vond het altijd te hoog gegrepen. Het karakteristieke gitaarspel van Knopfler (finger picking) vereist een andere techniek en is moeilijk te evenaren. En daarnaast had ik nog nooit gezongen". Maar gelukkig durfde hij het in 2014 aan en richtte BOOM, like that! op met vier bandleden.

BOOM Like that!

BOOM, like that!, naar het nummer van Knopfler, refereert aan het moment dat de band plotseling uit het niets is ontstaan. "Wij leggen als band de nadruk op muziek maken met alle respect voor het origineel. We treden dus niet op met pruiken en zweetbandjes om er precies zoals de Dire Straits van de jaren tachtig uit te zien. We benaderen zoveel mogelijk de herkenbare studioversies met oor voor detail, en met zoveel mogelijk oorspronkelijke en authentieke instrumenten", aldus Janssen. Verwacht dan ook geen verklede artiesten op het podium, maar grote fans en uitbeelders van Dire Straits en Mark Knopfler. In muziek en zang. "Het wordt een avond waar alle facetten van de band aan bod komen. De muziek van het prille begin van Dire Straits tot aan het latere solowerk van Mark Knopfler, en alles daar tussenin".

"We doen voornamelijk theatershows in Nederland en heel af en toe bij onze buren. We hebben (nog) niet echt de ambitie om de verder te gaan. Iedereen heeft, naast BOOM, like that! een gezin en een (fulltime) job, dus dat wordt wat lastig", zo verwoordt de leadzanger en gitarist. Spelen doen ze het liefst in een theater, omdat de bezoekers daar ook echt voor de muziek komen. Dat merkt de band vooral aan het aandachtig luisteren van bezoekers bij rustige nummers, je zou een spreekwoordelijke speld kunnen horen vallen. "Ik ga geen oordeel geven over mijn eigen band, maar in alle theaters waar we komen zijn bezoekers enthousiast. Zelfs de echte Dire Straits-kenners die vooraf wat sceptisch zijn ten opzichte van tributebands", sluit Edgar Janssen af.