Coevorden

IJzerkoekenoproer geannuleerd, wel alternatieve activiteiten

Door de redactie

Stedelijk Museum Coevorden heeft helaas moeten besluiten om de optocht 'Het IJzerkoekenoproer van Coevorden' dit jaar niet door te laten gaan. De optocht zou plaatsvinden op zaterdag 19 december. Wel heeft het museum leuke alternatieven bedacht.

A.B. Bos

In 2020 is het 250 jaar geleden dat het IJzerkoekenoproer plaatsvond. In het kader van dit jubileum heeft het museum dan ook verschillende (coronaproof) activiteiten bedacht: een gratis ijzerkoekenspeurtocht voor kinderen door het centrum van Coevorden, een theatervoorstelling over Het IJzerkoekenoproer voor basisscholen en een tentoonstelling van kunstenaar Hans Muller, die in het kader van het jubileumjaar een speciaal ijzerkoekenijzer maakt voor het museum.

De speurtocht staat in het teken van Het IJzerkoekenoproer, dat op 22 december 1770 plaatsvond. Aan de hand van raadsels, objecten en letters in winkels en/of etalages vinden de kinderen aanwijzingen, die leiden naar het juiste antwoord. De speurtocht eindigt bij Het Arsenaal, waar de deelnemers een prijsje kunnen ophalen. Tot en met 22 december kun je gratis speurtochtenboekjes ophalen bij het Arsenaal. Je kunt de speurtocht ook downloaden via www.museumcoevorden.nl.

Theatervoorstelling

Stedelijk Museum Coevorden biedt in samenwerking met Marion Maters een alternatief voor het onderwijs aan. Een theatervoorstelling over Het IJzerkoekenoproer speciaal voor basisscholen. Lijkt het je leuk om deze theatervoorstelling op jouw school of in jouw theater te laten uitvoeren? Mail dan naar info@museumcoevorden.nl.

IJzerkoekenijzer

Vol enthousiasme bezocht de Rotterdamse kunstenaar Hans Muller ruim een jaar geleden het Stedelijk Museum Coevorden. Van de gemeente Coevorden had hij al opdracht gekregen om twee kunstwerken te realiseren voor het stationsgebied. Zijn interesse in de geschiedenis van Coevorden en zijn treffende vertaling 'van vroeger-naar-nu' in opvallende kunstwerken waren voor de museumdirectie aanleiding om hem te vragen een ontwerp te maken voor een ouderwets, maar toch nieuw ijzerkoekenijzer. Het ijzer wordt net als de traditionele ijzerkoekenijzers van gietijzer gemaakt, maar het vervaardigingsproces en het ontwerp is totaal anders. Benieuwd hoe het jubileumijzer er uit komt te zien? Vanaf 8 november is de tentoonstelling te bezoeken in Stedelijk Museum Coevorden. Reserveren is verplicht, alsook het dragen van een mondkapje. Reserveer uw ticket via www.museumcoevorden.nl.