Hardenberg

Huisartsenpraktijk Lutten verdwijnt

Door de redactie

Huisartspraktijk Lutten sluit per 1 januari 2021 haar deuren en verhuist naar Slagharen. Daarna is dokter Meijer als huisarts met zijn gehele team werkzaam in de praktijk in Slagharen.

"Dit is een voorbereiding op mijn pensioen. Jarenlang heb ik gewerkt als huisarts en zorg gedragen voor de organisatie van mijn praktijk. Nu gaat de praktijk over naar dokter Tinselboer en zal ik nog werkzaam zijn op het spreekuur. Tenslotte kan ik besluiten steeds minder te werken en dan met pensioen te gaan", laat dokter Meijer weten. Dokter Meijer runt sinds 1 juli 1991 de huisartsenpraktijk in Lutten. "Daarvoor heb ik enkele jaren in Afrika gewerkt en heb daarna de huisarts-opleiding gedaan en waargenomen in verschillende huisartsenpraktijken. Het fijne aan een vaste praktijk, zoals in Lutten, is dat je geleidelijk aan het vertrouwen van je patiënten wint. De kinderen die dertig jaar geleden op mijn spreekuur kwamen komen nu met hun eigen kinderen. En je raakt direct betrokken bij het dorp en zijn inwoners".

Geen opvolging

Enkele jaren gelden hebben dokter Jansen (De Krim), dokter Tinselboer (Slagharen), dokter Kooy (Gramsbergen) en dokter Meijer samengewerkt om huisartsen te interesseren voor de regio. Dit deden zij onder de naam 'Expeditie Vechtlanden. "Zelf zocht ik een opvolger, de anderen zochten een werknemer of een associé. Daarop zijn wel enkele reacties geweest, maar het heeft niet geleid tot nieuwe dokters in onze vier praktijken". Op de vraag wat hiervan de oorzaak is antwoordt dokter Meijer het volgende: "De huisarts van 'toen' was iemand met een 'roeping', die met zijn hele gezin verhuisde naar zijn werkomgeving. Je was als huisarts met je vrouw langdurig 'beschikbaar' tijdens de vele en lange diensten. Maar mensen kwamen toen minder snel bij de huisarts. Je was ook verantwoordelijk voor minder patiënten. Tegenwoordig zijn huisartsen meestal vrouwen met kleine kinderen en een man met zijn eigen carrière. Zijn loopbaan is meestal al enige jaren eerder gestart en na het krijgen van kinderen zoekt zij ook een baan. Deze jonge gezinnen zijn dan helemaal gesetteld, wonen vaak in de stad en zij zoekt dan een baan dichtbij. Daarnaast heb ik meerdere jonge huisartsen gesproken die vanwege afstand, parttime werken, vrijheid niet wilden beginnen aan een eigen praktijk op het platteland".

Voorzieningen in het dorp

Eén van de doelen van Expeditie Vechtlanden was ook ervoor te zorgen dat de voorzieningen in alle vier dorpen in stand bleven. "Je ziet immers met de jaren de voorzieningen in de kleine kernen afnemen. Ik heb juist het boek 'Hoe God verdween uit Jorwerd' gelezen. Daarin zie je de veranderingen beschreven die ik ook in Lutten zie: vroeger veel kleine winkels, kleine bedrijven. Nu nog een school, vier kerken, een supermarkt, een fysiotherapeut, een dokterspraktijk. Mensen werken in grotere bedrijven en gaan naar grotere winkels in grotere woonplaatsen voor hun boodschappen. Huisartspraktijken hebben meer personeel en mogelijkheden dan dertig jaar geleden. Dit is de reden dat we er nu voor kiezen om samen te gaan met de praktijk in Slagharen. Uiteindelijk kunnen we daarmee moderne zorg blijven bieden voor Lutten, Slagharen en Schuinesloot".

Als een nachtkaars uit

Op de vraag wat zult u het meest missen antwoordt dokter Meijer het volgende: "De dagelijkse bezigheden, de omgang met de patiënten en de assistentes. De beperkingen wegens corona maken het moeilijk om op een prettige manier afscheid te nemen. Het gaat nu een beetje als een nachtkaars uit...", eindigt dokter Meijer het gesprek.