Hardenberg

Hospice in Hardenberg vult jarenlang gekoesterde wensen in

Door de redactie

Sinds de opening in 2008 van Hospice 't Huis aan de Vecht focuste het bestuur samen met de stichting Vrienden van het Hospice en alle andere vrijwilligers voortdurend op de toekomst. Jan Hamhuis is bestuurder van 'de Vrienden': "Ja, dat doen we zeker. Want we willen ook in de toekomst klaar blijven staan voor iedereen die voor terminale zorg een beroep op ons hospice doet. En dat om de kwaliteit in de laatste periode van een mensenleven in een gemoedelijke, huiselijke en zo prettig mogelijke sfeer te waarborgen. Het bestuur van het hospice heeft daarbij de zorg over de hele organisatie, wij van 'de Vrienden' hebben als hoofdtaak de zorg voor de middelen, de financiën".

Harry Kruiper

Over welke middelen praat je dan, Jan? "De totale exploitatiekosten bedragen zo'n 90.000 euro. Ca. 30 procent daarvan scharrelen 'de Vrienden' bij elkaar, het is ons noodzakelijke primaire doel. Dat doen we het hele jaar met opbrengsten uit allerlei activiteiten als 24 uur klaverjassen, fietstochten, kunstveiling en bijvoorbeeld een evenement als Bike Battle. Daarnaast bleven en blijven we sparen voor de toekomst, onder andere met gelden van Oud Papier Aktie Heemse. Want in de loop van de tijd ontstonden er wensen genoeg om het verblijf voor onze gasten en het werk voor vrijwilligers aangenamer te maken. Er werd een rapport samengesteld, er ontstond een krachtdadige werkgroep en in december kregen we de opdracht tot aanpak van tuin, terras. Vanaf dat moment zijn we voortdurend aan de slag gegaan om alles in één keer aan te passen."

Henk Ottes en Hendrik Jan Jansen

Twee diehards van de leden van de vijfkoppige werkgroep zijn Henk Ottes en Hendrik Jan Janssen.

Henk: "We hadden een behoorlijk uitvoeringsprogramma af te werken met een niet al te groot budget. Voor het bestaande terras hebben we een windbestendige grotere zonneluifel met geleiding gemaakt en de terrasschermen zijn beton vast in de grond gezet. Het nieuwe tuinhuis van 54 m2 kreeg een multifunctioneel gebruik met onder andere een geconditioneerde, geïsoleerde ruimte voor hulpmiddelen als verrijdbaar bed, rollators en andere."

Hendrik Jan vult aan: "Aan de Vechtzijde van dat nieuw gebouwde tuinhuis is een overdekt terras gemaakt. En aan de oostkant is een fietsenberging voor de vrijwilligers gerealiseerd, een geïsoleerde ruimte voor vloeistoffen en kwetsbare zaken en een opslagruimte voor gereedschappen die tevens als uitvalsbasis dient voor de vrijwilligers die tuinonderhoud doen. We kregen daarbij spontaan veel vrijwillige medewerking ook van tuinspecialist Kasper en van een expert voor de elektriciteit."

De afronding van een mooi project.

Een mooi moment

Terwijl Jan Hamhuis nog eens alle opdrachtpunten uit het rapport naloopt, controleren Henk en Hendrik Jan de schoren die de terrasschermen tijdelijk op de plaats moeten houden totdat het beton gehard is. Jan: 'Vrijdag de 17de nodigen we de bestuurders en alle vrijwilligers uit om te laten zien wat er gerealiseerd is en om ons als werkgroep Tuin&Terras van de geformuleerde opdracht te laten kwijten. Het moet een dankbaar en blij moment voor ons als vrijwilligers van het hospice worden maar óók voor de ondernemers die ons zo voortreffelijk weldadig geholpen hebben. We doen dat ook uit oogpunt van verbinding vanwege de prettige onderlinge verstandhouding in en met alle geldingen. Hendrik Jan en Henk: "Dit prachtig gelegen hospice aan de rand van het vechtdal geeft ons een voortdurende kick, een motivatie om dit vrijwillige werk te doen, om het in stand te houden. En dat geheel neutraal, voor iedereen, zonder aanzien van kleur, ras of geloof".

Harry Kruiper

Harry-Kruiper

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer