Hardenberg

Hoofdvaart-West 75 jaar actief

Door de redactie

Hoofdvaart-West, het westelijke deel van Dedemsvaart. Begin 1945 besluiten enkele heren wonende aan de Hoofdvaart een buurtvereniging op te richten. Een vereniging welke zich zal inzetten voor het algemeen belang van de bewoners van de Hoofdvaart, en tevens het organiseren van activiteiten.

Op 12 juni 1945 was het zover, de vereniging was een feit, en nu precies 75 jaar later is het dat nog. Sinds de oprichting is het gebied van de vereniging flink uitgebreid. In het totaal bestaat het nu uit 420 adressen waarvan een vijftig procent lid is van de vereniging. Het doel van de vereniging is nooit veranderd, het belang van de bewoners staat hoog aangeschreven, maar ook het blijven organiseren van diverse activiteiten. De vereniging heeft zich alle jaren ingezet om het beste voor de buurt voor elkaar te krijgen, hiervoor heeft men altijd goed contact met diverse andere instanties. Te denken aan de gemeente Hardenberg, maar ook overleg met Plaatselijk Belang Dedemsvaart, of andere overkoepelende instanties. Er zijn veel resultaten mee behaald.

Het jubileum van het 75-jarig bestaan zou het bestuur niet ongemerkt voorbij laten gaan. Diverse plannen waren er gemaakt en uitgewerkt. Een heel weekend feest dat was de bedoeling van 12 tot en met 14 juni.

Daarbij uitgaande van enkele steekwoorden als fleurig, gezelligheid en verbinding. Een jubileum voor de gehele buurt, maar ook voor het dorp dat was de bedoeling.

Alle doelgroepen samenbrengen dat was het doel van het bestuur. De buurt zou onder andere worden opgefleurd met vijftien minituinen, hele grote bakken fleurig aangeplant en op diverse plaatsen binnen de buurt geplaatst.

Een avondmarkt als aftrap op vrijdagavond om de buurt bijeen te brengen, met aansluitend een ondernemers treffen voor alle ondernemers welke binnen de buurt gevestigd zijn of als ondernemer binnen de buurt wonen. Maar ook aan de ouderen werd gedacht met een 65+ ontbijt, en voor de jongsten natuurlijk een feestmiddag. Klapper moest de feestavond en de auto puzzeltocht worden.

Maar ook voor het bestuur van buurtvereniging Hoofdvaart-West was het vrij snel duidelijk dat met de uitbraak van het coronavirus het vieren van het jubileum niet kon plaatsvinden. Alle plannen werden in de ijskast gezet en het bestuur gaat ervan uit dat alles een jaar kan worden doorgeschoven. En dat er in 2021 een nog mooier en groter feest gevierd gaat worden. "We hebben tenslotte een verplichting naar de leden, maar ook het feit dat we zijn verkozen tot 'beste vereniging 2020 in Dedemsvaart', moeten we waarmaken", volgens het bestuur.

Vanaf de oprichting van de vereniging is er altijd een actief bestuur geweest, vaak uit vijf of meer personen.

Op dit moment bestaat het bestuur slechts uit drie personen, maar worden zij bijgestaan door een hele groep vrijwilligers waar voor diverse zaken een beroep op kan worden gedaan.

Zonder hen, de 'helpende handen' genoemd, was het voor het bestuur niet meer mogelijk de vereniging draaiende te houden. Voorzichtig is er tijdens de laatste bestuursvergadering alweer nagedacht wat er nu met de huidige regelgeving mogelijk is. En hoe er weer activiteiten georganiseerd kunnen worden.