Ommens nieuws

Hondenpoep blijft spraakmakend

Door de redactie

De kwestie hondenpoep kent in de gemeenteraad van Ommen een lange historie. Hondenbelasting stamt zelfs al uit de middeleeuwen. Deze belasting werd toen ingevoerd om de overlast van vooral zwerfhonden te beperken en om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Tijdens de vergadering van de raadscommissie op donderdag 12 januari stond dit punt wederom ter bespreking op de agenda.

De raadsleden waren het over dit punt met elkaar eens, 'de vervuiler betaalt' en 'fatsoen doen' waren de meest gehoorde uitspraken deze avond. De partijen spraken wel de wens uit dat er meer mogelijkheden voor hondenbezitters moeten komen om de honden te kunnen uitlaten en deze gelegenheden moeten verspreid binnen de gemeente liggen. Lange afstanden moeten lopen met de viervoeter vergroot de kans dat de behoefte toch op de stoep of in de berm terechtkomt. Het aanbieden van poepzakjes wordt niet door iedereen gewaardeerd. Deze belanden vaak op de verkeerde plek en zelfs in de vriezer als diepvrieszakjes.

Hondenstront in diepvrieszakjes

Gerrit Middelkamp van de Volkspartij Ommen Vooruit (VOV) verwijst naar een artikel in Tubantia waarin wordt geschreven dat hondenbezitters die hun viervoeter in hun wijk uitlaten, de hondenstront wel keurig in het verplichte plastic zakje doen, maar smijten het daarna gewoon op straat of in het plantsoen.

De heer Henri Mors van D'66 vroeg naar de mogelijkheden van een poepzuiger. De voordelen van zo'n apparaat zijn nog niet zo bekend binnen de gemeente. De eerste echte fecaliënzuiger reed al in 2012 door de gemeente Alkmaar. Als een olifantje op wieltjes rolt dit vernuftige apparaat loeiend over de grasvelden omsingeld door mensen die enthousiast wijzen op de bruine klodders in het groen.

Goede voorbeeld

Ilona Lagas gaf direct het goede voorbeeld toen zij haar hond kwam aanmelden bij de gemeente Ommen. Haar hond poepte pardoes in de gangen van het Gemeentehuis maar zij ruimde het resultaat van het hondendiner direct netjes op. "Iedere hondenbezitter moet zich bewust zijn van de overlast die het dier geeft", aldus Lagas. Zij verwees naar de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waarin de regels voor het uitlaten van honden in de openbare ruimte zijn opgenomen. Haar voorstel is dan ook om te handhaven en een boete als gevolg van het overtreden van deze regelgeving.

Klachten

Zowel bij de diverse partijen als bij de gemeente komen klachten binnen maar de vraag is wat er met deze klachten wordt gedaan. De heer Bongers van de LPO wil hier graag meer duidelijkheid over. Harry Löwik van het CDA verwees eveneens naar de aanlijn- en opruimplicht en het handhaven hiervan. "Er zijn uitlaatplekken in de Zeeheldenbuurt en Alteveer en er zijn hondentoiletten in de Strangen en Alteveer, helaas nog niet in de Dante", dat er meer voorzieningen moeten komen, maakte Harry hiermee duidelijk.

De nota komt op een later moment terug bij de raadsleden waarin misschien toch het voordeel van een geslurfde zuiger besproken zal worden alhoewel iedereen er de voorkeur aan geeft dat de hondenpoep direct door de eigenaar wordt opgeruimd. Over het opruimen van katten- en paardenstront werd verder niet gesproken terwijl dit ook een behoorlijke overlast geeft.