Hardenberg

Home of Hope & Dreams tijdelijk dicht

Door de redactie

The Home of Hope & Dreams, het kinderhuis in Oeganda dat wordt gerund door Gini Pullen uit Collendoorn, sluit tijdelijk de deuren. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 14 januari zijn er veel gewelddadigheden tussen aanhangers van de verschillende partijen. Er bestaat gegronde vrees dat het kinderhuis doelwit wordt van gewelddadige acties. Kinderen en medewerkers worden tijdelijk elders ondergebracht en Gini zelf is terug in Nederland.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 14 januari zijn er veel uitbarstingen van geweld tussen de aanhangers van de huidige president Museveni en de oppositiepartijen. Heel heftig was het op 18 november toen oppositieleider Bobi Wine werd gearresteerd en er rellen uitbraken waarbij 79 mensen werden doodgeschoten door de politie en het leger. Ook in de omgeving van het kinderhuis waren er rellen.

"Dat was nog maar het begin", zegt Gini. "Het wordt nog veel erger, naar mate de verkiezingen naderen. Omdat Bobi Wine veel support krijgt van westerse landen, worden blanken uitgescholden en beschuldigd door Museveni-aanhangers. Mensen uit het westen van Oeganda worden aangevallen door Bobi Wine aanhangers. Wij vermoeden dat ons terrein tijdens rellen een doelwit zal zijn voor plunderingen. Als we hier dan met al ons personeel en alle kinderen zijn is ontsnappen onmogelijk. Na de gewelddadige overval in maart willen we dit risico niet lopen. Daarom hebben we in overleg met lokale overheid, management, security, kinderbescherming, personeel, families en kinderen besloten om iedereen tijdelijk elders onder te brengen. Gelukkig hebben de meeste kinderen families waar ze tijdelijk naartoe kunnen en begrijpen alle familieleden de situatie volkomen. Het personeel gaat ook allemaal weg, zoveel mogelijk naar families in de villages. Vijf personeelsleden blijven hier om voor de boerderij, de tuin en het terrein te zorgen. Zij krijgen dag en nacht versterking van vier gewapende soldaten". Gini is zelf inmiddels in Nederland, maar laat zich goed op de hoogte houden: "Sociaal werker Mark houdt wekelijks contact met alle families en kinderen en stuurt mij wekelijks een update over alle kinderen".