Hardenberg

Hoe blijft Jan Vosjan fit?

Door de redactie

Wie ben je? Wat doe je?

Mijn naam is Jan Vosjan, ik ben docent geschiedenis en zorgcoördinator van het Vechtdal College in Hardenberg. In mijn vrije tijd mag ik voorzitter zijn van HHC Club Support, de supportersvereniging van HHC Hardenberg. Bovenal ben ik partner van mijn vrouw en vader van drie kinderen.

Sport je veel en welke sport?

Met sporten heb ik een beetje een haat-liefde verhouding, ik kan heel goed aan iets beginnen maar het altijd met goed gevolg volhouden is nog wel eens een lastige opgave. Een sportschoolabonnement van een jaar afsluiten maar na 5 maand nauwelijks meer gaan is voor mij een bekend fenomeen. Ik hoor van anderen om mij heen dat dit wel meer voorkomt, dat stelt toch wat gerust. Sinds een jaar of drie ben ik aan het wandelen geslagen, dat is beter vol te houden. Zo liep ik in 2020 gemiddeld ongeveer 25 km per week.

Ben je daarin beperkt in Coronatijd?

Wandelen kan heerlijk in de vrije natuur op elk gewenst tijdstip. Dat is een van de zaken waar Corona dan gelukkig nog geen invloed op heeft. Ik vind het geweldig om zo vlak voor zonsopgang in het mooie natuurgebied langs de Vecht te wandelen. Op tijd eruit, wandelschoenen aan en gewoon 10 a 15 km wandelen. Ik sta elke keer weer verbaasd van wat ik zie, reeën, vossen, vogels, eekhoorns, er valt van alles te zien in het vroege schemerlicht van de dag. En dat zomaar gratis en voor niks in ons eigen Vechtdal.

Wat doe je nu om fit te blijven?

Omdat ik het 'echte' sportgevoel toch miste ben ik afgelopen zomer begonnen bij personal trainer Gersom Klok. Bij Gersom4fit word ik twee keer per week flink onder handen genomen. Ik kan u vertellen dat ik inmiddels het 'echte sportgevoel' weer goed ken! Heerlijk om te doen, ik merk dat ik er fitter en sterker van word, en ik zit met een voldaan gevoel op de bank 's avonds. Compleet uitgeteld ook, dat moet ik er dan ook eerlijk bijzetten. En met mijn enigszins Bourgondische karakter, lees nonchalante eetpatroon, is de stok achter de deur van Gersom een prettige, hij zet me toch eerst even op het weegschaaltje voor we beginnen.

Daarnaast wandel ik nog minstens 1 keer per week een kilometer of 15, gewoon omdat dat zo lekker is.

Heb je tips voor mensen om fit te blijven?

Blijf lekker afstand houden van elkaar lijkt me uiteindelijk de beste tip. Maar mocht je toch besmet raken dan is een gezond lichaam natuurlijk beter in staat om de ziekte te doorstaan. Kortom, blijf lekker in beweging, hou afstand maar maak het af en toe ook lekker gezellig met elkaar. Uiteraard nog even coronaproof!

Van wie zou je graag horen hoe hij of zij fit blijft?

Ik zou graag van onze burgemeester Maarten Offringa weten hoe hij fit blijft of anders van Roel Gritter, redacteur van de Historische Vereniging Hardenberg.