Hardenberg

Hoe blijft Henk Zweers fit

Door de redactie

Wie ben je wat doe je?

Mijn Naam is Henk Zweers, 74 jaar en al 51 jaar getrouwd met Gerri Brunink, beiden geboren en getogen in Hardenberg. Vader van Marjanne en Fred, schoonvader van Jeroen en trotse opa van Donna en Maddy.

Ik ben al jaren met pensioen en heb voor mijn pensionering gewerkt als leerkracht op de basisschool Sjaloom in Heemse en de laatste jaren op de Vlinder. Daar ben ik nog altijd een ochtend in de week als vrijwilliger behulpzaam en in de toetsperiode zelfs meerdere ochtenden en ik ga mee op schoolkamp. Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit vrijwilligerswerk. Chauffeur op de buurtbus Bruchterveld, enkele incidentele taken bij HHC Hardenberg en sinds kort namens HHC Hardenberg stagebegeleider van studenten van Deltion College en Landstede, die hun stages invullen bij de club.

Sport je veel? Welke sport?

Actief sporten doe ik niet meer, daar ben ik een jaar of 10 geleden mee gestopt. Als jongen begonnen met gymnastiek, daarna enkele jaren gevolleybald, vervolgens gekozen voor recreatief voetbal. Toen ik stopte als actief voetballer, heb ik nog vele jaren meegedaan aan de bedrijfsvolleybal competitie.

Ben je daarin beperkt in deze coronatijd?

Als pensionada heb je veel vrije tijd tot je beschikking. Wij reizen graag, maken regelmatig stadswandelingen en bezoeken musea. dat alles valt weg. Ook bezoeken aan familie zijn tot een minimum beperkt. Bovendien al bijna een jaar geen buurtbus, weinig voetbal, beperkt assisteren op school, dus veel tijd over. Ik merk dus de beperkingen wel, maar zie wel licht aan de horizon.

Wat doe je nu om fit te blijven?

Door de beperkingen in deze coronatijd ben ik meer gaan fietsen. Fietsen deed ik altijd al wel. Voor alles wat redelijkerwijs op de fiets te doen is, pak ik niet de auto. Fietsen heb ik, net als al mijn broers en zussen, van jongs af meegekregen. Mijn vader was postbode en destijds werd de post ook in het buitengebied op de fiets bezorgd en in de vakanties fietsten wij vaak mee. Jaarlijks houd ik de gereden fietskilometers bij en afgelopen jaar heb ik meer dan 10.000 km. afgelegd. Voor mij een record. En dat op een fiets van 25 jaar oud en meer dan 150.000 km. op de teller.

Hoe vaak sport je in de week?

Records zijn er om verbroken te worden, dus heb ik mij ten doel gesteld om 12.000 km. te fietsen. Elke dag fiets ik zo´n 35 km en dat 7 dagen in de week. De afgelopen 6 maanden heb ik dat ruimschoots gehaald. En dat veelal in en rond Hardenberg (waar mensen mij al van ver herkennen aan de fietshouding, hoor ik vaak), maar ook tijdens vakantie in Zeeland, Zuid west Friesland en Twente. Met nog 6 maanden te gaan, steeds beter fietsweer en hoop op betere tijden moet het record gebroken worden.

Heb je tips voor mensen om fit te blijven?

Ik merk dat ik door veel te bewegen me fit blijf voelen. Dat geldt in algemene zin voor iedereen. Ook in deze coronatijd. Houd vol.

Van wie zou jij graag weten hoe hij of zij fit blijft? (Iemand uit het verspreidingsgebied van De Toren)