Hardenberg

Hoe blijft Henk Meppelink fit

Door de redactie

Wie ben je, wat doe je?

Ik ben Henk Meppelink, in december word ik 59 jaar. Ik woon in Gramsbergen en werk als begeleider op een GGZ-locatie. Er werd mij gevraagd hoe ik fit blijf in deze bijzondere tijden. Dat doe ik vooral met langdurig hardlopen.

 

Hoe vaak per week/maand loop je hard? En waar loop je dan?

Als begeleider/trainer van verschillende hardloopgroepen ben ik een aantal uren per week hardlopend actief. Ik loop graag in dienst van anderen en gebruik op mijn werk en daarbuiten hardlopen als therapievorm. Daarnaast ga ik wekelijks een aantal keer voor mij zelf op pad. Mijn duurlopen duren meestal zo'n 3 tot 4 uur, maar soms ook langer. Het weer is hierin niet bepalend. Hardlopen in de regen is zo lekker! Graag start ik in alle vroegte, het liefst tijdens zonsopkomst. Soms buiten de gemeente, maar het Vechtdal leent zich ook fantastisch voor een dergelijke beleving. Stel je voor: Het is stil, de dauw hangt nog boven de Vecht, de zon komt op, het wild springt weg en verder niemand te bekennen......HEERLIJK!!! Maar ook mijn Zwitserse ultratochten van 80 km naar hoogtes van 3000 meter waren fantastische belevenissen.

 

Wat hoopt u te bereiken met het hardlopen?

Ambities heb ik niet meer. Vroeger wel en liep ik prestatiegericht: Ik heb drie keer top 10 gelopen tijdens het Nederlands Kampioenschap over 100 km met als beste prestatie een derde plaats in 2003. Nu loop ik vooral voor de beleving. Hierbij ruimt langdurig hardlopen mijn hoofd ook nog eens lekker op en onderweg ben ik in mijn hoofd bezig met zaken die er ECHT toe doen. Langdurig hardlopen is voor mij DE manier om mijn hoofd te ordenen en overbodige ballast over boord te kieperen. Hardlopen houdt mij fysiek en mentaal fit.

 

Hoe lang doet u al aan hardlopen? En waarom hardlopen? Beoefent u nog andere sporten?

Voor ik ging hardlopen voetbalde ik bij vv Mariënberg. Ging toen al regelmatig hardlopen over de zandverstuivingen in Beerze en Junne. Het waren mijn favoriete trainingsgebieden. Lekker afzien....Ik vond het heerlijk. Ik ben wel een laatbloeier en was al 32 toen ik mijn eerste marathon liep. Inmiddels staat de teller op 122 officiële (ultra)marathons en als het aan mij ligt, ben ik nog lang niet uitgelopen. Ik loop hard omdat he de puurste vorm van sporten is.

 

Doet u nog andere dingen om fit te blijven?

Naast hardlopen wandel en fiets ik graag. De auto gebruik ik allen wanneer echt nodig.

 

Welk hardlooprondje zou je aanraden aan de lezers? Welke plek moet je gezien hebben?

Mijn tip: Laat je leiden door de Vecht, dan kom je op de mooiste plekjes. De Vecht komt in Gramsbergen ons land binnen. Tijdens mijn hardlooprondje laat ik mij veelal leiden door de Vecht. Dat kan vanuit Gramsbergen stroomopwaarts richting Emlichheim (D) of stroomafwaarts richting Ommen. Maar dan wel zo dicht mogelijk langs de Vecht. Het is een prachtige route met mooie passages langs en over de Vecht. Hardenberg, Heemse, Stegeren, Junne en dan via Beerze, Mariënberg en Diffelen terug richting Gramsbergen. Maar je kunt de ronde natuurlijk inkorten waar je wilt.

 

Van wie zou jij graag weten hoe hij of zij fit blijft?

Wim Ramaker uit Mariënberg.