Hardenberg

Hoe blijft Wim Ramaker fit

Door de redactie

Wie ben je wat doe je?

Ik ben Wim Ramaker 49 jaar, getrouwd met Sandra en vader van 3 volwassen kinderen. Geboren en getogen 'Mainbarger' en ben al ruim 18 jaar werkzaam als vrachtwagenchauffeur bij de fa Compass transport.

Sport je veel? Welke sport?

Ik ben 20 jaar geleden begonnen met hardlopen. Vanwege het feit dat ik een zittend beroep heb en ik op dat moment 0.0 conditie had. Ik was achter in de 20 en als ik in de tuin een potje voetbal speelde met mijn kinderen lag ik binnen de kortste keren op apegapen. Dat was het moment dat het roer 180 graden om ging. Ik ben onder goede begeleiding van mijn jongere broer Theo (toen een regionaal goede hardloper) begonnen met hardlopen. Ik ben begonnen in januari met 2 trainingen in de week en langzaam opgebouwd zodat ik in juni van dat jaar mijn eerste 10 km wedstrijd in Bergentheim uit kon lopen.

Wat hoopt u te bereiken met deze sport (ambitie)

Sportieve ambitie heb ik niet meer , ik heb naar mijn idee in de afgelopen jaren er alles uitgehaald wat erin zat. Ik heb denk ik wel 100 halve, 10 hele marathons en talloze 10 km wedstrijden gelopen, mocht zo links en rechts nog eens een keer op het podium staan met als hoogtepunt een mooie tweede plek bij de veteranen in de Westerkwartiermarathon. Mijn ambitie is om gezond te blijven mede door de hardloopsport. Volgend jaar hoop de 50 aan te tikken en misschien kan ik mij dan nog weer opladen om regionaal dan eens mee te dingen in de 50 + klasse voor de prijzen.

Hoe lang beoefent u deze sport?

Ik ben begonnen in januari 2000 dus zo'n 20 jaar nu , met zeker tijdens de Marathontrainingen, soms weken van 100 km en 5 tot 6 trainingen per week. Ik merk dat, mede vanwege mijn werk waarbij werkdagen van 12 uur eerder regel dan uitzondering zijn, de motivatie minder wordt. Ik kan het moeilijk meer opbrengen om na een dag waarbij je om 4 uur op staat en er 's avonds om een uur of 6 weer bent om dan nog even een training te doen 10 tot 15 kilometer.

Ben je daarin beperkt in deze coronatijd?

Nee eigenlijk niet. Hardlopen is een mooie en makkelijke sport. Je kunt het werkelijk altijd en overal doen . Het enige wat je nodig bent zijn een paar goede schoenen en een setje lekker zittende kleren. Voor de wedstrijdlopers kan ik me voorstellen dat ze de wedstrijden en de trainingen in clubverband missen.

Wat doe je in deze coronatijd om fit te blijven?

Ik probeer lekker mijn rondjes te draaien in onze prachtige Vechtdal. Ik heb het voordeel dat ik vanuit Marienberg eigenlijk alle kanten op kan. De ene keer een zware training af kan werken in de heuvelachtige bossen van Beerze en de andere keer een mooie lange duurloop door Rheeze / Diffelen en via de vechtbrug van Junne weer terug bij voorbeeld. Prachtig vind ik ook altijd om het wisselen van de seizoenen te merken in de natuur tijdens het lopen. En b.v. na een strenge winter de eerste kieviten weer te zien. Lopen is ook beleving en genieten

Hoe vaak sport u in de week?

Ik probeer nu ongeveer twee tot drie keer per week te hard te lopen. Maar in alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik dat niet altijd haal. Het doel is om gezond te blijven, och dan valt wat mij betreft een stevige wandeling samen met mijn vrouw daar ook onder.

Heb je tips voor mensen om fit te blijven?

Ik heb zelf een poosje een vervelende rugblessure gehad waardoor hardlopen er even niet in zat. In die periode heb ik veel gewandeld. Mijn tip is dan ook gewoon veel bewegen. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Een paar uurtjes per week een stevige wandeling, het door middel van wat rekoefeningen de overige ledematen wat soepel houden en gezond eten. Dan denk ik dat menigeen al heel gezond en fit bezig is.

Welk hardlooprondje zou je aanraden aan de lezers? Welke plek moet je gezien hebben?

Als bestuurslid van de Cityrun en parcoursbouwer van de halve marathon kan ik natuurlijk niet anders zeggen dat je als lange afstandsloper deze een keertje gelopen moet hebben. En voor diegene die daar nog niet aan toe is, loop je rondje bijvoorbeeld bij de Oldemeijer . Prachtige omgeving en je kunt de rondjes zo lang of kort maken als je zelf wilt. Zelf vindt de omgeving van Beerze mooi en zeker het stuk langs de 'dooie vechtarm' , alsof je op vakantie bent in je eigen achtertuin.

Van wie zou jij graag weten hoe hij of zij fit blijft?

Ik ben wel benieuwd hoe contactsporters fit en gemotiveerd blijven tijdens deze coronacrissis. Ik zou van Gerjan Nijman wel eens willen weten hoe zijn trainingen er nu uit zien