Hardenberg

Historische zichtas landgoed Eerde weer compleet

Door de redactie

Vanaf Kasteel Eerde kijk je sinds kort weer helemaal in de verte naar de huidige boswachterij Ommen. De historische zichtas is weer compleet. Dit heugelijke feit is voor Natuurmonumenten een belangrijke mijlpaal in het programma Eerde 2020: het laatste puzzelstukje van de symmetrische laanstructuur op Landgoed Eerde is gelegd.

Deze winter heeft Natuurmonumenten samen met nutsbedrijven en aannemers hard gewerkt om de ontbrekende schakel in de zichtas te herstellen. Helaas kon vanwege het coronavirus de feestelijke opening niet doorgaan. Boswachter Olga de Lange: "Heel jammer, maar begrijpelijk. Ik had me erg op dit feestje verheugd. De wethouder en ook studenten van de internationale school Eerde hadden een belangrijke rol in het programma. We hopen dat we in een later stadium nog iets kunnen organiseren voor alle betrokkenen".

Strakke 18e eeuwse symmetrie

Natuurmonumenten is naast natuurbeheerder ook beheerder van cultureel erfgoed. Tuinbaas Maarten Vos: "Wij kiezen op Landgoed Eerde heel bewust voor herstel van de oorspronkelijke 18e-eeuwse aanleg, de strakke symmetrische vakken met daarin de lange zichtassen. Historisch onderzoek heeft aangetoond dat het uniek is voor Nederland en dat er nog zoveel van het oorspronkelijke ontwerp aanwezig is".

Kilometers lange zichtlijn

De lange zichtlijn loopt na het herstelde deel nog een stuk door in de boswachterij Ommen via het Grand Canal met aan weerzijde een dubbele dennenlaan. Op de historische kaart uit 1783 kun je nog zien hoe de laan doorliep tot op de 'woeste gronden'. De vroegere baron kon zo vanaf het kasteel helemaal tot het eind van zijn landgoed kijken.