Hardenberg

Hilda is 50 jaar kapster

Door de redactie

Hilda Zweers zit 50 jaar in het kappersvak. Vrijdag 4 december is de grote dag. "We hadden het gehele scenario al voor elkaar. Ik wilde graag een receptie houden in een tent voor de kapsalon met een hapje en drankje onder muzikale begeleiding. Helaas gooit corona roet in het eten".

"Via een advertentie in de Toren van de familie Bennink werd er personeel gezocht voor in de kapsalon Bennink. Dit was in 1970 op 4 december. Ik mocht van mijn ouders niet stoppen met zes weken en moest minstens een half jaar blijven werken als kapster. Dit is nu 50 jaar geworden en het is nog steeds mijn droombaan. Als kind knipte ik menig pop de kop al kaal", vertelt Hilda glimlachend.

Eigen kapsalon

Hilda heeft zeven jaar bij kapsalon Bennink gewerkt in de Voorstraat in Hardenberg. Op 4 januari 1977 is Hilda voor zichzelf begonnen in een pand bij de firma ter Wielen aan de van Oldenburgstraat, "Ja, omdat de Spinde nog in aanbouw was, moest ik eerst een ander pand zoeken. Op 25 mei 1977 ben ik in de Spinde begonnen in een splinternieuw pand en dit is nu ook het laatste pand wat gesloopt wordt".

Hilda heeft haar tweejarige opleiding gevolgd in Zwolle en daarna nog één jaar in Emmen. Behaalde daarna de vakbekwaamheidspapieren, de papieren voor het afnemen van examen, etaleurpapieren en de papieren om heren te knippen.

In de 43 jaar heeft Hilda 15 dames in dienst gehad en twee heren, Herman Olsman uit Mariënberg en Bernd-Guido, als stagiaire die het heren vak wilden leren. "Met Bernd-Guido hebben wij nog altijd contact. Hij runt een kapsalon in Staphorst. Ik heb met de moeder van Bernd-Guido nog samengewerkt bij kapsalon Bennink".

Terugblik

Ook heeft Hilda altijd dezelfde leveranciers gehouden. Ze kijkt terug op een mooie tijd. Toch is er veel veranderd in het kappersvak. Had je vroeger maar drie kapperszaken in Hardenberg, tegenwoordig vind je er op elke hoek wel één. Hilda vertelt: "Ik heb geen kapperszaak met een computer. Ik heb nog een ouderwetse kaartenbak. Dat heeft ook wel z'n charme. Ook zijn we in de 50 jaar de modellenlijn wel rond geweest. Ik ben voor 50 jaar begonnen met de boblijn te knippen en dit model is weer terug. Eerder had ik de handen kapot van de permanentvloeistof. De trend was toen dat iedereen permanent had. Gelukkig zijn ook de producten milieuvriendelijker geworden. Ik heb alles denk ik nu wel meegemaakt qua modellen. Wat betreft de haarkleuring. Hier heb ik mij niet zo in verdiept".

Er zijn klanten die al 50 jaar door Hilda geknipt worden. "Deze klanten zijn met mij meeverhuisd van Kapsalon Bennink. Mijn oudste klant is 96 jaar oud en mijn jongste vijf jaar. Er zijn klanten die wekelijks komen om te wassen en watergolven of hun haar te föhnen. Mijn specialiteit is het lange haar opsteken. Ben hier toch wel een kunstenaar in als ik zelf mag zeggen. Ik heb al meerdere bruidjes gehad, waarvan ook de moeder bij mij in de kapsalon komt. Prachtig toch. En dan Ineke. Ineke heeft een beperking en wilde als kind beslist niet geknipt worden. Niemand kreeg dit voor elkaar. Nu is ze al 43 jaar mijn vaste klant", aldus een enthousiaste Hilda.

Steun en toeverlaat

"Mijn man Jan is altijd mijn steun en toeverlaat geweest. Hij verzorgde altijd de was van de handdoeken en heeft er wel duizenden opgevouwen. En ik ben natuurlijk ook blij met de steun van mijn dochter Marleen en haar vriend Patrick. Ze staan altijd voor mij klaar.

Op 20 februari 2021 stopt Hilda met haar kapsalon. "Tot december werk ik nog op de woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdagmorgen en vanaf januari op de woensdag, vrijdag en zaterdagmorgen tot 20 februari. Dan stopt mijn droom als kapster, dat altijd een droombaan is geweest", eindigt Hilda het gesprek.

Kaartje sturen?

Wilt u Hilda feliciteren? Stuur dan een kaartje naar Kapsalon Hilda, De Spinde 22, 7772 HA Hardenberg.