Hardenberg

HHC net niet groenste club

Door de redactie

Tennisclub DLTC Gerner uit Dalfsen is uitgeroepen tot Groenste Sportclub van Overijssel. Met hun ontwerp om het sportterrein groener te maken wint de club 25.000 euro. Met dit geld kunnen ze hun plannen nu uit gaan voeren. De Goorse Mixed Hockey Club en voetbalvereniging HHC Hardenberg wonnen met hun ontwerp de tweede prijs van 15.000 euro en de derde prijs van 10.000 en kunnen ook aan de slag.

De verkiezing van de Groenste sportclub was alweer de vijfde editie van de prijsvraag Groen, Groener, Groenst! Tijdens de spannende finale op 3 juli waren er nog negen sportclubs in de race voor de titel Groenste Sportclub van Overijssel. Een deskundigenjury, bestaande uit experts op het gebied van sport en groen, en een publieksjury, bestaande uit de deelnemende sportclubs, beoordeelden de ontwerpen. Het ontwerp van DLTC Gerner werd geprezen omdat het een compleet plan is waarbij over het hele sportpark de biodiversiteit wordt versterkt. Uit het plan blijkt de grote betrokkenheid van de leden. Bovendien is er aandacht voor de beleving van groen: het moet niet alleen leuk zijn voor de beestjes, maar ook voor de sporters.

Meer groen in dagelijks leven

Provincie Overijssel wil meer groen stimuleren in het dagelijkse leven van alle inwoners in Overijssel. Maar een sportclub is toch al best groen? Gedeputeerde Ten Bolscher: "Dat klopt, maar het is vaak zogenaamd praktisch groen: kort gemaaid gras en onderhoudsarme bosjes. Er kan vaak echt meer en gevarieerder groen bij. Denk verder dan het sportveld: de kale parkeerplaats bijvoorbeeld, het dak van de kantine, of mooie bloemenranden naast het sportveld." Zo'n groene sportclub draagt bij aan natuurlijk buitenspelen, onthaasting en ontmoeting in het groen. Bovendien is het een goede leefplek voor dieren en planten én verzacht het de effecten van klimaatproblemen: wateroverlast en hittestress.

Vergroenen kan ook in tijden van corona

Vanwege maatregelen rondom corona kon een fysieke finalebijeenkomst niet doorgaan. Het hield de finalisten niet tegen om toch een groen ontwerp voor hun club te maken en in te dienen. Juist in coronatijd was er ruimte om hier mee bezig te zijn. De finalebijeenkomst kon via een online uitzending gewoon doorgaan, met nog meer aanwezigen dan normaal. Kijk voor meer informatie en alle ingediende ontwerpen op www.groenstesportclubvanoverijssel.nl.