Hardenberg

Het verhaal van het Oranje-Blauw van SV Dedemsvaart

Door de redactie

Dinsdag 7 april jl. was het 75 jaar geleden dat de Duitsers door de geallieerden uit Dedemsvaart werden verdreven. Na vijf jaar (1940-1945) Duitse onderdrukking werd de bevrijding dankbaar omarmd.

Ruim een decennium vóór aanvang van die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog, in het jaar 1929 , werd DVC – Dedemsvaarts(ch)e Voetbal Club – opgericht.

De oorspronkelijke clubkleuren waren zwart-geel. Overwegend zwart overigens; met een geel kraagje en gele manchetten. De achterliggende gedachte voor die kleurencombinatie was dat je dan niet zo snel kon zien dat het tenue vuil was. Bovendien voetbalden sommige jongens destijds clandestien. Thuis konden zij dus geen voetbalkleren bij de was doen.

In 1933 ging DVC verder als 'Sportvereniging Dedemsvaar'". Dat gebeurde op last van de Nederlandse Voetbal Bond (NVB) omdat er in Delft al een club met de naam DVC was.

Demonstratie?

Begin jaren '40 wilde SV Dedemsvaart af van de sombere zwart-gele kleuren. De voetbalbond gaf declub toestemming om de clubkleuren te veranderen in blauw-geel; een blauwe broek en een geel shirt. Achteraf was geel toch niet de meest favoriete kleur en het werd uiteindelijk een oranje shirt met een witte kraag en witte manchetten. Die 'switch' van geel naar oranje kan uitgelegd worden als een soort demonstratie tegen de Duitse bezetters. In de bestuursvergadering van 4 januari 1943 werden 115 shirts aangeboden. Niet zonder trots werden de voetballers van SV Dedemsvaart vanaf dat moment 'oranjehemde' genoemd.

Sindsdien zijn de clubkleuren niet meer gewijzigd. In 1988 ontstond er nog wel enige deining binnen de club omdat het roemruchte 6e elftal van SV Dedemsvaart, ook wel bekend als de Van Zijl-boys, zich in een zeer modieus, maar spraakmakend tenue stak. Er zat ook wel erg veel wit in het, overigens fraaie, shirt. Het bestuur besloot in 1988 om die door 'de Proatkoele' gesponsorde shirts te beschouwen als reserveshirts. Ook besloot het bestuur om dergelijke afwijkingen in de toekomst absoluut niet te tolereren.De clubkleuren waren, zijn en blijven oranje-blauw.

In vrijheid wordt anno 2020 het oranje-blauw nog steeds met trots door de voetballers van SV Dedemsvaart verdedigd. Bron: Jubileumboek 75 jaar SV Dedemsvaart