Hardenberg

Het Leesvirus gaat rond in groep 6

Door de redactie

Op donderdagmiddag 11 april is het leesproject Leesvirus afgesloten met een eindfeest in de Baron te Dedemsvaart. Daarbij werd de winnaar van de leesvirusquiz bekendgemaakt: groep 6 van 't Kompas uit Dedemsvaart.

Leesvirus is een onderdeel van het programma van de Culturele Commissie Avereest, uitgevoerd door de Bibliotheek op OBS 't Kompas, OBS De Eiber, CBS De Groen te Dedemsvaart en OBS Margriet in Balkbrug. Het Leesvirus is een ICT-leesproject, waarbij tien leesboeken meedoen. De leerlingen kunnen hun leeservaring en mening delen met klasgenoten, maar ook met kinderen van andere scholen die meedoen. Daarnaast is er een quiz met wekelijkse vragen en opdrachten die met de gelezen boeken te maken hebben. Het gaat dan niet alleen om de inhoud van de verhalen, maar ook om de fantasie van de kinderen. De verschillende groepen hebben een boeken-rap en een stripverhaal gemaakt en nieuwe leesvirussen ontworpen. Het leesvirus heeft zijn werk goed gedaan, want in alle groepen is er veel gelezen. De meest favoriete (besmette) boeken zijn: Geheim agent oma, door Manon Sikkel en Timo en de oppasninja, door Lisa Boersen.

Bij het eindfeest hebben de kinderen een fragment uitgebeeld uit één van de boeken en een Ren-je-rot-spel gespeeld waarin de tien boeken centraal stonden.

Leespiramide

Het leesvirus waart ook verder rond in groepen 6 van scholen in de gemeente Hardenberg met andere leesprojecten als de Leespiramide en Scoor een Boek! Bij de Leespiramide zijn er 25 boeken in de klas en sporen de kinderen het piramideboek op door te lezen, vragen te beantwoorden en samen te overleggen. Bij Scoor een boek! worden op zes scholen punten gescoord door de leerlingen door én op school én thuis te lezen. In dit (provinciale) project wordt samengewerkt met Voetbalclub Heracles.