Hardenberg

Het jaar 2020 voor ondernemers

Door de redactie

Eduard Plate, centrummanager in de gemeente Hardenberg kijkt terug op het jaar 2020 en blikt vooruit op het jaar 2021.

Het jaar 2020 was een bizar jaar. In maart werden de consumenten en ondernemers overvallen door corona. De horecaondernemingen en kapperszaken moesten dicht en de vraag naar bijvoorbeeld fashion en schoenen viel weg. Het publiek reageerde heel direct op de persconferenties. Het werd druk in de witgoed zaken. Zo vlogen de haarföhnen de deur uit. Na de opleving in de zomer is er opnieuw een lockdown. In de belangrijkste periode van het jaar, "Dat treft de ondernemers en vastgoed keihard, al hebben horeca en winkels nu fantastische thuisbezorg diensten. Het is super om te zien hoe ze inspelen op deze corona periode. Ze zetten alles op alles om er te zijn voor de inwoners en hun personeel", vertelt Eduard.

Iedereen moest omschakelen

"Ondernemers gaan voor continuïteit voor hun personeel en klanten. En december is dé belangrijke periode. Dan maak je je jaar. Natuurlijk zijn er per type winkel verschillende omzet effecten. Maar men moet allemaal omschakelen en veel aandacht besteden aan veiligheid en aan een andere manier van werken. Wat mij als meeste is bijgebleven zijn de bezorgdiensten van de horeca. De horeca moest zich a la minute compleet anders organiseren. Een restaurant als Amused dat nu een thuis service heeft voor luxe diners, tapas restaurant Bij Ons die een tijdelijke bier en wijnwinkel is begonnen. Ik weet dat ik bij elk voorbeeld dat ik noem een andere te kort doe. Zo zijn ook de online modeshows van Kamst Mode een aansprekend voorbeeld van innovatie. Die trekken tienduizenden kijkers".

Chapeau

Op de vraag of de ondernemers in Hardenberg goed hebben gehandeld antwoord Eduard het volgende: "Ze werden verrast en hebben daarna heel snel geschakeld. Met veiligheid en RIVM-normen voorop zorgen ze ervoor dat je ook nog plezierig kunt winkelen. Ze hebben veel nieuwe dingen ontwikkeld en zijn online goed bereikbaar. En dat bij alle onzekerheid. Chapeau!". Er zijn in Hardenberg veel winkels bijgekomen ondanks de corona periode. "De Voorstraat is een straat geworden waar je steeds meer verrast wordt met aparte winkels. Hardenberg staat nu goed op de kaart. De gemeente zet zich daar ook flink voor in. Dat geeft aantrekkingskracht op ondernemers, ik krijg complimenten van bewoners. De Provincie is heel positief. Het is een centrum met perspectief. Maar je doet het samen, alleen kun je weinig".

2021, goed samenwerken

Wat verwacht u van het jaar 2021 voor de ondernemers in Hardenberg? Eduard Plate: "Het wordt een jaar met nieuwe mogelijkheden. Corona zal geleidelijk verdwijnen. Het vertrouwen van de consumenten zal stijgen. Tegelijk zal de binnenstad zich moeten vernieuwen. Veel mensen zijn online gaan kopen. Die moeten opnieuw verleid worden. Dus de kansen zijn er, maar er zal goed samengewerkt moeten worden tussen ondernemers, gemeente en vastgoed om die kansen te benutten".