Twenterand

Het hart van Vroomshoop klopte een week lang volop

Door de redactie

Twee weken geleden werd de nieuwe brede school Kadans geopend, en werd het sgraffito kunstwerk bij de entree van de school onthuld. Dit kunstwerk staat symbool voor de wederopbouwtijd van Vroomshoop, in de naoorlogse jaren tot heden. In het verlengde daarvan hield de Stichting Levend Vroomshoop afgelopen week de tentoonstelling 'Het hart van Vroomshoop klopt' in het grand café van Het Punt, waar heel goed te zien was welke veranderingen het kanaaldorp de afgelopen decennia doormaakte.

In verschillende openhartoperaties heeft het centrum van Vroomshoop zich ontwikkeld tot een winkelgebied van regionale betekenis, met daarbij de komst van het activiteitencentrum Het Punt, het zorg- en gezondheidscentrum Oranjeplein, een politiepost, de nieuwe brede school Kadans en woningbouw voor jong en oud.

Ook het boek 'Veranderend Vroomshoop' dat de inmiddels bijna 10-jarige stichting bij de opening van de tentoonstelling presenteerde laat die veranderingen van het verleden naar het heden zien. In 150 pagina's worden foto's van vroeger vergelijken met foto's van vandaag de dag, door fotograaf Erwin Heuver genomen vanaf exact dezelfde positie.

Burgemeester Annelies van der Kolk, die het nieuwe boek in ontvangst nam en de expositie opende, benadrukte dat "het belangrijk is de historie van Vroomshoop vast te leggen, nu voor ons, maar ook voor de generaties die na ons komen". "En daarom is het goed", stelde zij, "dat Levend Vroomshoop ook de schooljeugd ontvangt op deze expositie. Het is van groot belang dat het verhaal van de wederopbouwtijd van Vroomshoop wordt doorverteld".

De opening van de tentoonstelling, omlijst door muziek van De Harmonie Vroomshoop, vond daarna op traditionele wijze plaats, namelijk door het doorknippen van een lint door de burgemeester samen met wethouder Roel Koster die onder andere cultuur in zijn portefeuille heeft.

Bij de opening van de tentoonstelling werden ook de prijzen van de door Levend Vroomshoop georganiseerde fotowedstrijd bekendgemaakt. De winnaars waren Arie Bos, Betsie Bosch en Loes Lievers.

Het nieuwe boek 'Veranderend Vroomshoop' vond meteen al gratis aftrek en is voor de scherpe prijs van 24,50 euro te koop bij secretaris Klaas Dragt, 0546-642191, info@levendvroomshoop.nl, en bij de Bruna aan het Julianaplein in Vroomshoop.