Hardenberg

Herstel en nieuwe doelen

Door de redactie

Wouter van der Kam, voorzitter Raad van Bestuur Saxenburgh en Ruud Blankenburgh, voorzitter medische staf, kijken beiden terug op het jaar 2020 en blikken vooruit naar 2021.

"Ik denk dat ik wel kan zeggen dat we het meest hectische jaar in het bestaan van Saxenburgh hebben gehad. En dat komt door het bouwen en in gebruik nemen van het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum enerzijds en anderzijds de vele veranderingen in de ouderenzorg, zoals het ontwikkelen van een nieuwe visie. En dat gecombineerd met een coronagolf die zowel in het ziekenhuis als onze ouderenzorg raakt. We kijken met trots terug op een jaar van keihard werken. Dankzij de inzet van alle medewerkers en medische staf samen, is alles meer dan voortreffelijk verlopen ", aldus Wouter van der Kam.

Ruud Blankenburgh vult aan: "We kijken terug op een bizar jaar waarin veel is gebeurd. Een jaar met de eerste Covid-golf C en de verhuizing die uitgesteld wordt. Veel mensen die in de voorbereiding zaten, moesten zich resetten en weer keihard op de zorg storten. Vervolgens de verhuizing in september, die echt vlekkeloos is verlopen en dan kort erachteraan komt de tweede Covid-golf, met een sterke nieuwe toename van het aantal -besmettingen en opnames. Als ik het personeel mag karakteriseren, dan is dat als uiterst loyaal en heel flexibel. Maar de vermoeidheid en roofbouw slaat toe en dat kenmerkt dit jaar eigenlijk. Wat betekent dit voor volgend jaar. Hoe uitgeput is iedereen straks. Dat is een zorg die we wel hebben. Maar qua zorg denk ik eigenlijk dat ondanks alles, we de zorg ontzettend goed hebben gewaarborgd. We zijn dan ook heel blij met het nieuwe ziekenhuis. Een aantal medewerkers zit nog in de oudbouw, maar komend jaar gaan we aan de slag met de verbouwing van Viderus (op het terrein van het ziekenhuis), zodat ook zij straks tevreden zijn".

Vooruitblik op het jaar 2021

Wouter van der Kam vertelt: "Herstel en nieuwe doelen, dat zijn voor mij de codewoorden voor 2021". Herstel van de coranacrisis en van alles wat ons is overkomen en herstel van het laatste stukje van de afbouw van het ziekenhuis. Maar ook een jaar van nieuwe doelen. Hoe gaan we ons verder ontwikkelen met de huisartsen in onze regio Hardenberg, Ommen en Coevorden.

Ruud Blankenburgh sluit zich bij deze woorden aan: "Maar we zullen in januari beginnen met een Covid dieptepunt. We verwachten een piek aan coronapatiënten die ons ook hard gaat treffen, terwijl je eigenlijk weer aan de slag wilt met reguliere zorg. Volgend jaar is flexibiliteit voor ons het toverwoord. We hebben geleerd dat we de zorg heel anders kunnen inrichten en dat we samen met de huisartsen meer aan thuisbehandeling gaan doen, onze specifieke zorg meer naar de mensen thuis brengen. Dit zullen wij de komende jaren meer uitbouwen. De zorg krijgt daarmee een andere dimensie en komt kwalitatief een stap hoger. We kijken ook wel uit naar 2021. Volgend jaar moeten wij het nieuwe gebouw ook gaan benutten met alle creatieve ideeën die we hebben, het inspireert ons de zorg op een betere manier in te richten".

Welk moment is het meest bijgebleven van het jaar 2020

"Wat mij bij is gebleven is het moment dat de eerste patiënt werd binnengereden in het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum. En dat ik toen dacht 'we zijn over'. Ondanks al die ellende die we om ons heen hebben. Dit was wel een emotioneel moment voor mij. Ik mocht de jonge ouders met hun baby welkom heten. Dat was voor mij het moment van 2020. Natuurlijk waren er ook veel nare momenten, maar ik hou me vast aan dat mooie moment", besluit Wouter van der Kam.

Ruud Blankenburgh: "Ik heb niet een specifiek moment uit 2020, maar ik kijk nog elke dag met heel veel plezier naar de receptie. De receptionisten die van 's morgens vroeg tot 's avonds laat met een vrolijk gezicht achter de balie staan. Ook nu met een mondkapje op. Het is een genot om te zien dat iedereen met plezier zijn werk doet. Als je dan het ziekenhuis binnenkomt en de vrolijke gezichten ziet, dan begint je dag goed".