Hardenberg

Herdenking Joods Werkkamp Molengoot

Door de redactie

Stichting Joods Werkkamp hield op donderdag 3 oktober de jaarlijkse herdenking bij het monument aan de Luggersweg te Collendoorn, de plek waar het Joodse Werkkamp heeft gestaan. Er werd teruggekeken en herdacht dat 192 Joodse mannen en jongens die in het kamp hebben geleefd en geleden..

Zij die vanuit Amsterdam naar Collendoorn kwamen om daar onder de naam werkverschaffing, de voor Hardenbergse burgers het zo bekende kanaal Molengoot te graven, om zo deportatie naar Duitse werkkampen te ontspringen.

Dit jaar is het 77 jaar geleden dat meer dan honderdvijftig Joodse mannen van Kamp Molengoot in Hardenberg in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 zonder vooraankondiging zijn opgepakt en afgevoerd naar Westerbork. Van hieruit werden op transport gezet naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen. Donderdagmiddag werd onder grote belangstelling deze gebeurtenis herdacht met passende muziek, toespraken, gedichten en met een bloem en kranslegging door onder andere wethouder Martijn Breukelman namens de gemeente Hardenberg. Leerlingen van de adoptieschool De Marschweijde en leerlingen van Greijdanus in Hardenberg lazen de namen voor van de weggevoerde mannen.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer