Hardenberg

Henrie en Ina van Toscana geven stokje over

Door de redactie

Hij wordt binnenkort 65 jaar; een goede reden voor Henrie Lankhorst om de ijssalon over te dragen en van zijn pensioen te gaan genieten. Die beslissing ging niet over één dag ijs, want tien jaar lang runden Henrie en zijn vrouw Ina met veel enthousiasme IJssalon Toscana in Hardenberg en verrasten zij inwoners en toeristen met hun ambachtelijke en smaakvolle ijs.

"Het is mooi geweest. Hardenberg bedankt!"

Op 1 april 2010 openden Henrie en Ina Lankhorst hun Toscana aan de Bruchterweg. De vitrines lagen vol met de lekkerste smaken ijs terwijl de sneeuwvlokken buiten nog naar beneden dwarrelden. 'Het zal wel niet druk worden', dacht het ondernemersstel. Maar Henrie en Ina hadden het mis. De eerste ijssalon van Hardenberg trok vanaf dag één veel liefhebbers.

Inmiddels heeft iedereen er wel eens voor de vitrines staan turen naar al die verschillende smaken. "We hadden 's zomers maar liefst 48 smaken in de vitrine en nog een flink aantal wisselaars achter. Iedereen had wel een favoriet. Het mooie vind ik dat elk jaar meer mensen van ons ijs konden genieten omdat we steeds meer keuze kregen in gluten-, noten-, lactose- en suikervrij ijs", vertelt Henrie. "Daarnaast hadden we natuurlijk heerlijke chocolade van Albèrt. IJs en chocolade, dat is een hele goede combinatie gebleken".

Meer vrijheid

Tien jaar lang hebben ze alles eruit gehaald wat er in zat. Tijdens de zomerdagen was de zaak zeven lange dagen per week geopend. "Doordat we goed en zelfstandig personeel hebben, konden wij de laatste jaren al een klein stapje terug doen, maar het blijft hard werken. Het is nu mooi geweest. Ons tweede kleinkind is op komst, we kijken uit naar meer vrijheid".

De vele mensen die wekelijks binnenliepen gaan ze het meest missen. "Dat bracht altijd gezelligheid. Een persoonlijke sfeer creëren met vriendelijke medewerkers, dat hebben we altijd heel belangrijk gevonden", zegt Henrie. "We hebben een mooie klantenkring opgebouwd. Die gunfactor is heel belangrijk en die hebben we wel gevoeld hier". Het echtpaar uit Klazienaveen heeft tien jaar met plezier in Hardenberg ondernomen. "Het is hier gemoedelijk, de mentaliteit past goed bij ons en we hebben prettig samengewerkt met andere ondernemers. Ja, we hebben het goed gehad in Hardenberg".

Geboren Hardenberger

Toen de knoop was doorgehakt, was een opvolger voor de franchiseformule snel gevonden. Michel Odink (43) en zijn partner Ingrid gaan samen het avontuur aan. Michel, geboren en getogen in Hardenberg, was tot 2014 supermarktondernemer in Dedemsvaart. "De afgelopen jaren heb ik me bezig gehouden met advieswerk, maar ik miste het contact met de klant. Dat is toch het meest motiverende aspect van een eigen winkel. Dus ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging".

De formule van Toscana sprak hem gelijk aan. "Je krijgt veel vrijheid als ondernemer. Hier kan ik zelf wat toevoegen, daar was ik naar op zoek", zegt Michel, die extra enthousiast was toen bleek dat hij de ijssalon in zijn eigen woonplaats kon overnemen. De ondernemer heeft Ingrid meegenomen in zijn enthousiasme. "Ik heb mijn baan ook opgezegd. We hebben er heel veel zin in. Samen gaan we er honderd procent voor".

Metamorfose

De ijssalon zal eerst een metamorfose ondergaan. "De zaak krijgt een nieuwe look & feel met nieuwe kleuren. We krijgen nieuw meubilair buiten en binnen en we gaan binnen meer zitplekken creëren", zegt Michel. "Ook wat betreft het assortiment willen we een stap maken. IJs en chocolade blijven uiteraard. Dit willen we aanvullen met koffiespecialiteiten en ijstaarten".

Voor het laatst

Vrijdag 10 en zaterdag 11 januari zullen Henrie en Ina voor het laatst in de ijssalon te vinden zijn. Iedereen die hen nog wil begroeten of afscheid wil nemen kan binnenlopen om hen onder het genot van een hapje en drankje de hand te schudden.

De zaak gaat vervolgens een aantal weken dicht vanwege de verbouwing. Rond 1 maart, afhankelijk van het weer, zal de vernieuwde ijssalon open gaan en kan Hardenberg kennis maken met Michel en Ingrid, de nieuwe gezichten van Toscana Hardenberg.