Hardenberg

Heldinnen zijn overal

Door de redactie

'Heldinnen' is dit jaar het thema van de internationale vrouwendag op 8 maart. Na het succes van afgelopen jaren zet de werkgroep zich opnieuw in voor een week vol activiteiten met aandacht voor thema's als economische zelfstandigheid, empowerment, zorg en arbeid, discriminatie en racisme. Iedereen mag aanhaken ......De werkgroep bestaat dit jaar uit Carla Kampman (InBeeld), Lubna Abdul (Eettafel), Henriëtte Gerritsen (de Stuw), Gineke Peltjes (voorm. lid Hardenberg Vrouwenraad – vrijwilligster Vluchtelingenwerk Hardenberg) en Naoiel Ben Alia (Eettafel).

G.Brokelman

Na het succes van de vorige twee edities van Internationale Vrouwendag, zijn initiatiefnemers alweer in een vroeg stadium begonnen met nadenken over de editie van 2019. Samen met Natascha van Zanen (Vechtdal Projecten) en Marjolein Brunink (Alfa-college) is de werkgroep verder aangevuld en zijn er al verschillende initiatieven voor activiteiten in de week van 4 t/m 8 maart.

Daarnaast is dit persbericht een oproep voor andere organisaties om met een activiteit aan te sluiten bij deze week. Het thema 'Heldinnen' nodigt uit om met een activiteit aan te sluiten bij deze week. Wereldwijd wordt de stem van vrouwen krachtiger en komen ze op voor de rechten van de vrouw.

Aansluitend bij dit thema wil de werkgroep verhalen ophalen van jonge meiden en vrouwen uit alle gelederen. Verhalen van vrouwen uit andere culturen, vrouwen die een negatieve ervaringen hebben gehad en dit omgezet hebben tot iets positiefs, dit zijn vrouwen die succesvol zijn in hun carrière etc. Verhalen waarbij vrouwen laten zien dat ze ergens in hun leven een keuze hebben gemaakt voor zichzelf. Dit zijn allemaal op zich zelf staande succesverhalen, hoe klein of groot deze verhalen ook zijn. Studenten van Vechtdal Projecten zijn bezig om deze verhalen in tekst en in beeld uit te werken. Dit wordt gebruikt in de campagne om hiermee het bewustzijn van alle vrouwen te vergroten om hun eigen keuze te kunnen en mogen maken.

Activiteiten

Studenten van Projectbureau Doen van het Alfa-college zijn bezig om er een bijzondere week van te maken. Er zijn plannen voor kinderactiviteiten door studenten van Pedagogisch Werk en studenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg zijn bezig met het maken van een tentoonstelling, waarvan de opening gepland staat op maandag 4 maart in het LOC+. Tevens zal dan om 12.00 uur de kick-off van de week zijn.

De projectleider techniek van het Alfa-college is druk bezig met een activiteit rondom vrouwen en techniek. Via de Toren en sociale media wordt u op de hoogte gehouden van alle activiteiten.

De bibliotheken in de gemeente Hardenberg organiseren een tekenworkshop , een schilderworkshop en een schrijfworkshop. Tijdens de boekenweek van 23 t/m 31 maart die het thema 'Moeder de vrouw' heeft, zal er ook aandacht zijn voor kunstwerken die gemaakt zijn tijdens de internationale vrouwenweek.

Social Workers van de Stuw willen het thema onder de aandacht brengen op diverse plekken in de gmeente.

Kelly van Ginkel (jongerenwerker van de Stuw) is met een groep jongeren aan het brainstormen over deelname. Als er meidengroepen zijn die ook wat willen doen laat het dan aan de werkgroep weten. De verschillende buurthuizen zijn ook van harte welkom om iets te organiseren rondom vrouwen of met vrouwen.

Op 16 maart zal er in Bergentheim nog een Mega-VrouwenMiddag zijn van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis. Meer informatie volgt.

Bij InBeeld zullen er in die week ook diverse activiteiten rondom vrouwen worden georganiseerd.

Eindfeest vrijdagavond 8 maart

Het grote eindfeest rondom Internationale Vrouwendag zal op vrijdag 8 maart plaatsvinden in het gebouw aan de Spinde 1 waar voorheen de Rabobank gehuisvest was. Ook daarvan is het programma nog in ontwikkeling. Kortom, de werkgroep is druk bezig met het programma rondom Internationale Vrouwendag. Houd social media en De Toren in de gaten en wilt u ook een activiteit organiseren rondom het thema Heldinnen, meld het aan Carla Kampman, 06-18661836, mail@inbeeldhardenberg.nl of Gineke Peltjes 06-30955705, ginekepeltjes@gmail.com

Extra informatie:

In Hardenberg en ook daar buiten zien we dat de rol van de vrouw nog erg behoudend is. Een vrouw op de voorgrond is niet gewoon. Er groeien nog steeds meisjes op met het beeld dat zij maar gewoon moeten doen. Zelfopoffering is heel normaal.

Zo worden vrouwen nog altijd minder betaald dan mannen, worden vrouwen niet aangenomen omdat ze zwanger worden, neemt de vrouw vrij als het kind ziek is i.p.v. de man om zo een aantal voorbeelden te geven.

Ook de vrouw die van ver komt en hier haar plek moet vinden en vast zit tussen verschillende culturen, heeft het moeilijk. Hoe krijgen deze vrouwen een gewaardeerde plek in onze samenleving?

Er zijn nog veel stappen te zetten op het gebied van vrouwenemancipatie maar degene die daar het minste voor wil doen is misschien de vrouw zelf wel.

Hoe zorgen we dat al deze vrouwen trots zijn op hun vrouw zijn en een stap naar voren doen? Hoe maken we ze bewust van hun rol en kracht die ze hebben als vrouw en daarmee hun eigen keuzes maken.