Hardenberg

Hartverscheurend verhaal van oorlogsweduwe Te Rietstap

Door de redactie

In het boek De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 1940-1945 zijn lokale verhalen verzameld van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Tegelijkertijd zendt RVT Oost tot en met 17 april elke dag een minidocumentaire uit.

Twee schriftjes met verbleekte woorden uit het jaar 1945. Meer is het hartverscheurende dagboek van oorlogsweduwe Pietertje te Rietstap niet. Maar de inhoud zal elke lezer naar de keel grijpen. Te Rietstap doet verslag van de arrestatie, de gevangenschap en de executie van haar man Derk. "Wij wisten van het bestaan maar hadden het nog nooit gelezen", zegt haar jongste zoon Derk. "Mijn moeder kon moeilijk over de oorlog praten, des te beter kon ze het aan het papier toevertrouwen".

Ze zijn er namelijk nog, directe ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog in Overijssel. Slachtoffers van bombardementen, leden van het verzet, of overlevenden van de holocaust. De oorlog heeft ook zijn sporen nagelaten bij de nabestaanden.

"Al 75 jaar vrijheid. De oorlog lijkt zo ver weg", zegt Ewout van der Horst, een van de auteurs van De oorlog gaat nooit voorbij en projectleider en historicus bij Stichting IJsselacademie. "Wat mij hebben gemerkt is dat voor veel mensen de oorlog juist nog dichtbij is. Niet alleen de bejaarde ooggetuigen, maar ook kinderen van oorlogsslachtoffers, die de pijn en het verdriet nog altijd met zich meedragen".

Hij gaat verder: "De oorlog is een heel gevoelig onderwerp. Het roept gevoelens van trots en saamhorigheid op, maar ook van angst en schaamte. Bijvoorbeeld bij nabestaanden van NSB-ers, die daar soms nog steeds persoonlijk op aangekeken worden. En dat 75 jaar na dato!"

"Het geeft voldoening dat wij nog zoveel nieuwe, bijzondere oorlogsverhalen in dit boek konden samenbrengen," aldus Van der Horst.

In het kader van 75 Jaar Vrijheid en OverijsselViertdeVrijheid brachten historici van de IJsselacademie in De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 1940-1945 oorlogsverhalen uit Overijssel bijeen. Het boek is verkrijgbaar in de grotere lokale boekhandel en op www.wbooks.com, de prijs is 24,95 euro