Hardenberg

Hardenbergse 'stoot' een Nederlands record in San Marino

Ingezonden

Het eerste weekend van oktober stond voor Hardenbergse Melissa Steffens in het teken van de Silver Cup in San Marino. Tijdens deze internationale gewichthefwedstrijd kwam ze uit in de gewichtsklasse tot 71 kilogram en maakte ze daarmee haar debuut voor TeamNL.

Gewichthefwedstrijden bestaan uit twee onderdelen; trekken (snatch) en stoten (clean and jerk). Voor beide onderdelen krijgt een atleet drie beurten. De hoogste (door een jury goedgekeurde) opgetelde beurten tellen voor het eindtotaal. Dit eindtotaal is de optelsom van de hoogste beurt trekken en de hoogste beurt stoten.

Het onderdeel trekken was voor Melissa een goede leerschool. 'Ik heb nog nooit op zo'n hoog niveau een wedstrijd gedraaid. Door die spanning heb ik er niet uit kunnen halen wat er in zit.' aldus een enigszins teleurgestelde Steffens vlak na haar laatste beurt op het trekken. In dit onderdeel scoorde Melissa - ondanks de zenuwen - 65 kilogram wat resulteerde in een zesde plek op dit onderdeel.

Op het onderdeel stoten moest er wat goed gemaakt worden. Melissa wist van te voren wat haar te doen stond; 'Ik heb in de week voor de wedstrijd veel vertrouwen opgebouwd in dit onderdeel. Ik was de spanning ook een beetje kwijt en ik voelde me sterk'. Door een Nederlands record van maarliefst 98 kilo te stoten, verzekerde Melissa zich van een vierde plek op dit onderdeel.

Met een totaal van 162 kilogram bemachtigde Steffens een niet onverdienstelijke zesde plek in het eindklassement.