Hardenberg

Hardenbergse horeca klaar voor heropening

Door de redactie

Ook in Hardenberg gaan de horeca en terrassen op maandag 1 juni weer open. Daarbij staan gezondheid en veiligheid voorop. Hoe hebben ze zich voorbereid en hoe gaat een horecabezoek eruit zien? Maar één ding staat als een paal boven water. Ze hebben er veel zin in.

"We hebben als Centrummanagement Stad Hardenberg voor de horecaondernemers een plan gemaakt", zegt Eric Meertens. Hij is eigenaar van Lunchroom de Koffiepot en bestuurslid van Winkelstad Hardenberg. "Hoe kun je de terrasruimte vergroten binnen de 1,5 meterregel, veiligheid bieden voor de gasten en ervoor zorgen dat er voldoende ruimte blijft in het centrum? Ons uitgangspunt is bijvoorbeeld dat het huidige aantal zitplaatsen op de terrassen het maximum blijft".

Innovatie

Het plan werd besproken door het crisisteam en is door de Veiligheidsregio IJsselland verder uitgewerkt. "Gelukkig is de aanpak pragmatisch. Met veel ruimte voor gezamenlijk overleg in de winkelstraten", zegt centrummanager Eduard Plate, "en er is veel vernieuwing. Men heeft ook nieuwe markten aangeboord. Zoals het bezorgen van luxe maaltijden. Daar is behoefte aan. Zulke innovaties zijn belangrijke winst voor de toekomst".

De horeca kan dus weer van start. Hoe hebben ze zich voorbereid? Gerwin Binnenmars van Brasserie Marktzicht en Blij verwoordt wat breed wordt gedeeld: "We hebben er zin in. Medewerkers zijn goed geïnstrueerd. We zijn ontzettend blij weer aan het werk te kunnen. We hebben onze gasten gemist".

Niet stilgezeten

Men heeft de afgelopen tijd overigens niet stilgezeten. Amused bedacht met Amused@Home een manier om luxe maaltijden thuis te bezorgen. "Het eerste weekend waren we al met vijf man aan het bezorgen", vertelt Willy Huisken, "en dat blijven we ook doen, al zijn we de komende weken ook heel druk in het restaurant".

Soortgelijke ervaring hebben Bij Ons en Cucina 39 aan de Voorstraat. "We bezorgen nu tot ver buiten Hardenberg. Dat vraagt echt knowhow. We moesten goed uitwerken hoe je die bezorging goed kunt doen. Nu hebben we die kennis en blijven we naast ons restaurant de thuisservice aanbieden", aldus Rita Vogel van Cucina 39. De Troubadour verwoordt het als volgt: "We gaan door, blijven vernieuwen. Zo openen we deze zomer Troubabeach. Met een beachbar. We willen de beleving van de Vecht en de binnenstad bij elkaar brengen".

Gemotiveerd

De Hardenbergse horeca heeft niet stilgestaan. Den Herdenberger is bijvoorbeeld helemaal vernieuwd. "Ik heb de afgelopen tijd gebruikt om de zaak van binnen opnieuw in te richten en ben blij dit weer met onze gasten te delen", zegt André Eggengoor. Ook Hartigh&Soedt, De Smakerij, Dos Pimientos en Stadsherberg Ons Huis hebben veel nieuws. Men staat klaar voor de heropening.

De Hardenbergse horeca doet een oproep aan iedereen: "Hou je aan de regels. Wij doen dat ook. Dan kunnen we doorgaan. Voor restaurantbezoek is reserveren verplicht. En ook op het terras geldt de afspraak van maximaal twee personen per tafel, tenzij het een huishouden betreft".