Hardenberg

Hardenbergse docent Arjan Barnard brengt honderd jaar horloges in beeld

Door de redactie

Het juist gestarte schooljaar 2019-2020 staat voor Zadkine Vakschool Schoonhoven in het teken van haar jubilea. De in Nederland enige onderwijsinstelling die opleidt voor de sieraden- en uurwerkbranche viert dit najaar 100 jaar Uurwerktechniek en in 2020 haar 125-jarig bestaan. Vanaf 5 november wordt het jubileum Uurwerktechniek gevierd met een tentoonstelling van honderd ¿ één voor elk jaar ¿ horloges en de presentatie van het bijbehorend boek.

De tentoonstelling en het boek zijn uitkomsten van het werk van de uit Hardenberg afkomstige Arjan Barnard. Het is tekenend voor zijn bijzondere band met Vakschool Schoonhoven. Want Barnard's vader was in 1944 een van de leerlingen aan de opleiding Uurwerktechniek en gaf de liefde voor het vak door aan zijn zoon. Toevallig bleek dezelfde freesmachine nog aanwezig en kon, 65 jaar later, in dezelfde lijn de tweede foto geschoten worden.

In 1919 werd de eerste docent Uurwerktechniek een aanstelling aangeboden op Vakschool Schoonhoven. De opleiding levert anno 2019 elk jaar zo'n twintig gediplomeerde Uurwerktechnici. Arjan Barnard is één van de docenten aan deze opleiding en legt daarvoor meerdere keren per week de afstand tussen Hardenberg en Schoonhoven af. Met de tentoonstelling wil Barnard tonen wat de ontwikkeling is van de horloges van de gangbare middenklasse. "In veel boeken over horloges wordt aandacht gegeven aan bepaalde topmerken of high end horloges. De insteek van dit boek, wat hoort bij de tentoonstelling, is daarop een uitzondering. Het is vooral een overzicht van wat de gemiddelde uurwerkmaker, oud-studenten van Vakschool Schoonhoven dus, de afgelopen honderd jaar op zijn werkbank kreeg", aldus Barnard.

Monoblockast

Welke modellen zagen horlogemakers komen en gaan en welke bleven decennialang? In de tentoongestelde horloges is bijvoorbeeld een Roamer met monoblockast opgenomen, lang populair ¿ van 1941 tot 1953. Ook laat Vakschool Schoonhoven in de tentoonstelling de veelvoorkomende compressorkasten zien, tussen 1956 en 1975 door veel merken gebruikt. Horloges die maar heel kort in de mode waren, zoals een digitaal kwartshorloge met rode led-cijfers, hebben ook een plek. De door Barnard verzamelde horloges geven een prachtig beeld van de ontwikkeling van vormgeving, techniek en mode van horloges.

Bezoeken tentoonstelling

De tentoonstelling, opgesteld in Vakschool Schoonhoven aan de Meester Kesperstraat 10 in Schoonhoven, is te zien tot 13 december, inloop is vrij. Het jubileumboek '100 jaartallen en hun horloges' heeft een gelimiteerde oplage en is vanaf 5 november verkrijgbaar bij Vakschool Schoonhoven of via jubileumvakschool@zadkine.nl. Gedurende de tentoonstelling zijn geïnteresseerden van harte welkom bij een aantal events, gelieerd aan de tentoonstelling. Meer informatie daarover en voor aanmelding, kijk op zadkine.nl/jubileumjaar.

Boek

Het boek met de titel '100 jaartallen en hun horloges' telt 360 bladzijden, kost 24,95 en is ook te verkrijgen bij Juwelier Barnard te Hardenberg.