Hardenberg

"Hardenbergers zijn nuchtere, hardwerkende, initiatiefrijke mensen"

Door de redactie

Hoop, optimisme en energie. Dat zijn volgens interim-burgemeester Jan Willem Wiggers drie sleutelwoorden voor zijn levensmotto, waarbij hij de bemoedigende woorden van kerkhervormer Maarten Luther graag citeert: "Als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, dan zou ik vandaag een appelboompje planten".

De burgemeester, die zich tijdens de raadsvergaderingen van meet af aan als een zeer doortastend man profileerde door bijvoorbeeld niet elke partij apart aan het einde van een agendapunt aan het woord te laten, maar samenvattend te vragen: 'Iedereen eens? Geen stemverklaringen? Aldus besloten!', staat bijna een jaar na zijn aantreden als tijdelijk opvolger van burgemeester Snijders aan de vooravond van zijn afscheid als Eerste Burger van de gemeente Hardenberg. Dit zal vermoedelijk in de derde week van september plaatsvinden. Op summiere wijze wat Wiggers betreft. "Het moet nu vooral gaan om het aantreden van Maarten Offinga als nieuwe burgemeester. Hij is geknipt voor deze functie", meent Wiggers over de Fries, die hij inmiddels al een beetje wegwijs in Hardenberg heeft mogen maken.

Een gemeente, waar Wiggers naar eigen zeggen, het afgelopen jaar met veel genoegen heeft gewerkt. Desondanks heeft hij niet mee gesolliciteerd naar het ambt van burgemeester in onze gemeente. "Ik heb het wel overwogen, maar de wetenschap dat je het ambt in principe voor zes jaar accepteert en dan bijvoorbeeld ook de verplichting hebt om te verhuizen, hebben mij doen besluiten om daarvan af te zien", licht de 63-jarige Wiggers toe. Wat hij de komende jaren wel gaat doen? "Dat gaan we zien. Daar heb ik nu nog geen idee van".

Kookgek

Werktechnisch is de toekomst misschien nog een vraagteken. Hobbymatig weet Wiggers het wel. Hij houdt van koken en wil daar meer werk van maken, maar ook wil hij de sportschool wat vaker in. "Door alle drukte is het daar de laatste tijd niet echt van gekomen, maar dat moet wel", lacht de inwoner van Hattem. "Bovendien ligt er nog een hele stapel boeken op mij te wachten, die ik allemaal nog wil lezen", vertelt Wiggers, die naast zijn kookclubje ook lid is van een leesgroep, waarbij regelmatig een boek wordt besproken.

"Maar vooralsnog heb ik nog een paar maanden te gaan als burgemeester van Hardenberg en dat doe ik vol goede moed en blijde zin. Als college gaan we onder andere druk bezig met de opstart van het nieuwe seizoen. Ook gaan we, nu er langzamerhand wat meer duiding komt met betrekking tot het Gemeentefonds, verder werken aan de Kaderbrief op weg naar de begroting van 2021, waarin we een stevig programma willen neerzetten".

Uitzonderlijk

Terugkijkend op het afgelopen jaar spreekt Wiggers van een uitzonderlijke tijd, waarin corona de boventoon voerde. "Niemand had natuurlijk kunnen voorspellen dat zoiets als deze pandemie zou kunnen gebeuren. Vooral de eerste maanden na de uitbraak van het virus waren desastreus. Uiteindelijk heeft corona hier gelukkig niet zo erg huisgehouden als elders in het land, maar toch zijn individuele gezinnen, maar ook diverse bedrijven er enorm door geraakt. Eén van de moeilijkste dingen tijdens corona vond ik wel de persoonlijke drama's en het isolement van mensen in bijvoorbeeld de zorginstellingen. Ja, we hebben best wel akelige dingen meegemaakt en wat de precieze impact van corona voor bijvoorbeeld de economie zal zijn, kunnen we nu nog niet inschatten. Wat wel duidelijk is dat deze periode je een leven lang bijblijft. Het was in zekere zin een rustige, maar tegelijk ook hele hectische tijd. Desondanks heb ik er hele mooie herinneringen aan overgehouden en ook prachtige dingen meegemaakt".

"Hardenberg heb ik ervaren als een plezierige werkomgeving met nuchtere, hardwerkende, maar ook hele initiatiefrijke mensen. Er bestaat ontzettend veel kracht in de Hardenbergse samenleving. Dat heb ik op alle fronten gezien. Bijvoorbeeld tijdens een diner in Bergentheim bij het buurthuis Veur Mekaar, maar ook tijdens een surveillancedienst van de politie. Heel leuk en bijzonder was ook het bijwonen van een jachtpartij in het schitterende winterlandschap rond Gramsbergen en de vele gesprekken met jubilerende echtparen, de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen en ga zo maar door. Teveel om op te noemen. Samenvattend een heel veelzijdige en boeiende gemeente", omschrijft Wiggers. Om de herinneringen levend te houden heeft de in Breda geboren burgemeester veel momenten vastgelegd in notitieboekjes. Of die notities de basis gaan vormen voor zijn memoires? Wiggers lacht hartelijk, maar sluit het niet uit. "Notities maken heb ik mijn hele leven al gedaan. Het is gewoon ontzettend mooi om bepaalde gebeurtenissen nog eens terug te lezen".

Met betrekking tot Hardenberg hoopt Wiggers bij de Hardenbergers in herinnering te blijven als een betrokken burgemeester, een ware burgervader die zijn werk altijd met volle energie en overgave heeft gedaan. "Nooit alleen, maar altijd in samenwerking met anderen. Dat is voor mij essentieel. Samenwerken om met elkaar verder te komen".

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer