Hardenberg

Hardenberg zoek Jongerendelegatie

Door de redactie

Op zaterdag 9 maart vindt in Hardenberg het DemoCrazy Festival plaats. Het doel van dit festival is om met name jongeren vanaf twaalf jaar enthousiast te maken voor politiek. Het festival vindt plaats bij InBeeld in het voormalige Rabobankgebouw aan De Spinde 1.

Veel jongeren hebben niets met politiek, laat staan dat ze gaan stemmen. De provincie Overijssel wil daar graag verandering in brengen en organiseert daarom op 9 maart bij InBeeld DemoCrazy. Daar kunnen jongeren van 13.00 tot 16.00 uur deelnemen aan diverse workshops die betrekking hebben op: Social media; Campagne voeren; Standpunten maken; Hoe stel je je kandidaat. Vertegenwoordigers als raadsleden.

Lokale verkiezingen

Op een later tijdstip zal een Jongerendelegatie van de gemeente Hardenberg, samen met burgemeester Snijders, naar Zwolle afreizen waar zij in gesprek gaan met de gedeputeerden en/of commissaris van de Koning. Deze delegatie, van maximaal zes personen, moet nog worden samengesteld. Jongeren van twaalf jaar of ouder die deel willen uitmaken van de delegatie kunnen zich daarvoor verkiesbaar stellen. "Belangrijk is dat zij zich verkiesbaar stellen met een programma met hun eigen punten. Dingen waarvan zij zeggen 'daaraan hebben wij behoefte in de gemeente Hardenberg'. Hoe dat gaat met aanmelden, een programma samenstellen en campagnevoeren, leggen wij hen uit op 9 maart. Daarna organiseren we nog vijf bijeenkomsten, twee op woensdag- en vrijdagmiddagen en één op een dinsdagavond", zegt Anne van den Hoek van InBeeld. Aanmelden kan tot 22 maart bij InBeeld.

Wie uiteindelijk deel gaan uitmaken van de Jongerendelegatie wordt bepaald door middel van lokale verkiezingen. Stemmen is mogelijk van 26 tot 31 maart. Dat stemmen gebeurt online, daarvoor wordt nog een internetsite ingericht. De winnaars van de verkiezing worden na 1 april door de burgermeester bekendgemaakt.