Hardenberg

Hardenberg steunt herstel spoor Veendam – Stadskanaal

Door de redactie

B&W van Hardenberg ondersteunen de oproep van de gemeente Stadskanaal aan de provinciale staten van Groningen om het weer in gebruik nemen van de spoorlijn Veendam – Stadskanaal door te laten gaan. De reactivering van dit traject kan een belangrijke eerste stap zijn voor de realisatie van de Nedersaksenlijn van Enschede via Hardenberg naar Groningen.

G.Brokelman

Tussen Veendam en Stadskanaal ligt een spoorlijn die in het verleden is gebruikt voor reizigers- en goederenvervoer. Tegenwoordig is de lijn in gebruik als toeristische spoorlijn waar museumtreinen op rijden. Het traject is relatief eenvoudig weer in gebruik te nemen als spoorlijn voor openbaar vervoer. De financiële middelen zijn hiervoor ook al gereserveerd, maar dreigen nu te worden ingezet voor de financiering van de rondweg om de stad Groningen. De gemeente Stadskanaal heeft daarom provinciale staten aangeschreven met de dringende oproep om de reactivering van de spoorlijn Veendam - Stadskanaal door te laten gaan. Stadskanaal betoogt in de brief dat dit traject de belangrijke eerste stap is voor de realisatie van de Nedersaksenlijn, een verbinding die positieve effecten zal hebben op de regio en dus ook op de stad Groningen. Als provinciale staten nu al kiest voor investeren in de rondweg in plaats van in het spoor is dat een slecht signaal voor de Nedersaksenlijn.

Voor Hardenberg is de Nedersaksenlijn van belang om een goede spoorverbinding te hebben met Drenthe en Groningen. Hardenberg wordt daarmee een secundair spoorknooppunt met goede verbindingen naar Twente, Groningen, Zwolle en mogelijk ook Duitsland. Dat is voor B&W reden om de oproep van Stadskanaal te steunen. Daarom zal burgemeester Offinga, namens de gemeente Hardenberg, een adhesieverklaring ondertekenen. De verwachting is dat andere gemeenten langs het traject van de Nedersaksenlijn hetzelfde doen.