Hardenberg

Hardenberg is een bos rijker

Door de redactie

Hardenberg is een bos rijker, want vrijdag 22 januari overhandigde Klaas Feenstra van Rabobank Vaart en Vechtstreek een cheque ter waarde van 473 bomen aan Harrie Hekhuis van Staatsbosbeheer. Hier bleef het niet bij, want deze donatie is onderdeel van de maar liefst 7.551 bomen die Rabobank doneert. Vanaf eind februari gaan er in Rheezerveen in de gemeente Hardenberg soorten zoals de beuk, eik, berk, maar ook van minder bekende bomen zoals de fladderiep, zoete kers en zwarte noot de grond in. Het versterken van het Nederlandse bos is een van de manieren voor Rabobank om bij te dragen aan het verminderen van CO2 in de lucht.

Harrie Hekhuis, Programmadirecteur Bos & Klimaat Staatsbosbeheer: "Staatsbosbeheer werkt hard aan meer bos in Nederland. Meer bos is belangrijk voor het klimaat, biodiversiteit, recreatie en duurzame houtproductie. We merken dat er veel interesse is vanuit het bedrijfsleven om hier een bijdrage aan te leveren. We zijn dan ook zeer verheugd met dit mooie aantal bomen dat Rabobank doneert." Staatsbosbeheer realiseert de komende 10 jaar 5.000 hectare nieuw bos, omdat bos, door het opnemen en vastleggen van CO2, een belangrijke bijdrage kan leveren aan het klimaat. Hekhuis vervolgt: "Dit doen we op grond die reeds in eigendom is van Staatsbosbeheer, maar nu een andere bestemming heeft zoals bijvoorbeeld grasland. 4.000 van de bomen die Rabobank doneert planten we in Hardenberg waarmee we hier dus een nieuw bos realiseren".

Het realiseren van meer bos doet Staatsbosbeheer samen met Buitenfonds. Zij zorgen voor samenwerkingen met het bedrijfsleven voor het realiseren van meer bos en zien erop toe dat de bijdragen worden ingezet voor de afgesproken projecten. Buitenfonds is dan ook verantwoordelijk voor de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Rabobank.

Als coöperatie wil Rabobank de maatschappij meer brengen dan alleen financiële producten legt directeur energietransitie Floor van Workum van Rabobank uit: "Zo zetten we in op versnelling van de energietransitie door financiering van zonne- en windmolenparken. Daarnaast is meer groen ontzettend belangrijk: bomen binden forse hoeveelheden CO2, wat bijdraagt aan het omlaag brengen van de totale uitstoot. Het mooie is, we verrijken tegelijkertijd Hardenberg met nieuw bos. Goed voor de bodemkwaliteit en dieren, en niet onbelangrijk: het is gewoon een prachtig gezicht". Ook Klaas Feenstra is verheugd over het nieuwe bos dat in de buurt van het kantoor van Rabobank Vaart en Vechtstreek gerealiseerd wordt. "Met dit Rabo-bos zetten we hier in het Vechtdal een kleine, maar belangrijke stap in het verduurzamen van de wereld".

Het aantal bomen dat Rabobank doneert, is gelijk aan het aantal enthousiaste medewerkers van de bank dat actief ambassadeur van de energietransitie wil worden. Om haar medewerkers nog meer bekend te maken met de energietransitie en hen te inspireren om hieraan bij te dragen, heeft Rabobank een game ontwikkeld waarin medewerkers vrijwillig worden opgeleid tot ambassadeurs van de energietransitie. Aan het einde van de game weten ze wat de energietransitie is en hoe ze klanten kunnen helpen deze transitie te maken. Voor elke afgeronde game is het planten van een boom in het vooruitzicht gesteld. Dit resulteerde in korte tijd in een geweldig eindresultaat. Rabobank Vaart en Vechtstreek wilde daarnaast graag iets extra's doen en doneerde een boom voor iedere deelnemende club aan Rabo ClubSupport. Dat zijn maar liefst 473 extra bomen die stuk voor stuk bijdragen aan de extra opname van CO2. Met deze donatie komt het totaal aantal gedoneerde bomen op 7.551 terecht. Goed voor het bos & geweldig voor het klimaat.

Op de foto's staan links: Klaas Feenstra, directievoorzitter Rabobank Vaart en Vechtstreek en rechts: Sharon Slotman-Zoer, afdeling Marketing, Communicatie en Coöperatie bij Rabobank Vaart en Vechtstreek.