Hardenberg

Hangen

Door de redactie

Ik hang in een soort parachutetuigje zo'n acht meter boven de grond. Acht meter boven mij zie ik drie silhouetten van gehelmde hoofden tegen een strakblauwe lucht. Ik ben achttien en bang.

In het vacuüm van mijn Vwo-diploma en een nog te kiezen vervolgopleiding, werk ik een jaar als uitzendkracht. Via de heftruck en de lijmkam van de tapijtlegger, ben ik momenteel werkzaam voor de NAM. Op de stop van de gasontzwavelingsfabriek in Emmen, om precies te zijn. De fabriek is gesloten en er wordt onderhoud gepleegd. Hoewel ik al moeite heb om een Ikea bijzettafeltje in elkaar te zetten, sta ik als monteur op papier. Ik kom er al gauw achter dat wij als uitzendkrachten ingevlogen zijn voor de saaiste en meest vervelende klussen. En de gevaarlijkste. Bepakt en bezakt met zuurstofmeters, vluchtmaskers en een gereedschapskist word ik neergelaten in de grote tank. Ondanks de meetapparatuur ben ik bij een calamiteit afhankelijk van de spierkracht en de motivatie van mijn "bewakers" in de buitenlucht. Ik arriveer op de bodem en doe mijn ding. Als ik omhoogkijk zijn de hoofden verdwenen. Een golf van claustrofobie overvalt mij. Gelukkig verschijnen na een schreeuw de hoofden weer voor het gat en word ik omhoog getakeld. Dit nooit weer, beloof ik mezelf.

En nu bungelt Hardenberg. Tussen aan de ene kant haar verontruste burgers en aan de andere kant de NAM, geleid door multinationals als Shell en Exxon.

Als we kijken naar de opstelling van de NAM in Groningen, dan moeten we ons zorgen maken. Delen van deze provincie liggen als uitgeputte winningsgebieden doelloos te wachten op een toekomst terwijl procedures over die toekomst steeds ondoorzichtiger en onduidelijker worden. De NAM traineert alles. De pest is dat de NAM verantwoording aflegt aan haar aandeelhouders, niet aan diegenen waaronder ze het gas vandaan trekken.

Een kuub ontzwavelingsvloeistof is gelekt in gasveld Collendoorn. In de grond en in de sloot. Wat de precieze schade zal zijn, op korte en lange termijn, we zullen het nooit weten want de NAM doet zelf onderzoek. Gecombineerd met een gebrekkige en onprofessionele communicatie, kunnen we de blauwdruk van de modus operandi van de NAM al wel over dossier Hardenberg heen leggen. Laat de oplettendheid van de Hardenbergse burger de zuurstofmeter zijn, de gemeente het vluchtmasker en de gereedschapskist en laten we hopen dat de overheid gemotiveerd is om daar waar nodig hun spierballen te tonen.

Bert Nonkes

Hardenberg

Onder de rubriek Lezer aan het Woord worden ingezonden brieven alleen geplaatst mits voorzien van naam en woonplaats en wanneer andere contactgegevens bekend zijn bij de redactie. De redactie is geenszins verantwoordelijk voor de inhoud, maar behoudt zich het recht voor teksten in te korten.