Hardenberg

Grote kans op witte wereld

Door de redactie

Tot en met half januari was deze louwmaand zo’n 3 graden te zacht. Door het koude interbellum van de afgelopen tijd is het temperatuuroverschot afgenomen tot ruim een halve graad. De verwachting is dat januari 2019 ongeveer als normaal de boeken kan worden bijgeschreven als we de balans opmaken 1 februari. Met een zachte decembermaand reeds in de tas is deze winter al met al nog steeds te zacht. Langetermijnprognoses gaven al min of meer aan dat februari waarschijnlijk relatief koud gaat verlopen.

Meer noordelijke hoge druk enerzijds in combinatie met lagedrukactiviteiten in onze omgeving anderzijds zouden voor een meer noordelijk georiënteerde luchtstroming kunnen gaan zorgen. In feite voldoen we al aan dit geschetste beeld de komende dagen. Het kwakkelweer houdt namelijk aan met overdag veelal temperaturen enkele graden in de plus terwijl het gedurende de nachten wat kan vriezen bij opklaringen.

Vooral op woensdag en donderdag, maar wellicht ook nog even op vrijdag is de kans op winterse neerslag groot. Met name de ijskoude bovenluchten tot -40 graden op vijf kilometer boven onze hoofden, zorgen ervoor dat de neerslag vaak in vaste vorm valt. Het kan ook enige tijd wit worden in het Torengebied.

Mochten de sneeuwbuien zich clusteren is zelfs een flink sneeuwdek van meer dan 5 centimeter haalbaar.

Wanneer de depressies in het komende weekend wat noordelijker gaan uitkomen, kan weer wat minder koude lucht via de Noordzee  aangevoerd worden. Die lichte wisselvalligheid blijft evenwel, ook daarna.

Op wat langere termijn is de onzekerheid uiteraard tamelijk groot. Laatste ontwikkelingen volgens het Amerikaanse weermodel komen voorzichtig met de opbouw van een hogedrukgebied boven Scandinavië.    

Dit zou nog een winterse impuls kunnen geven aan ons weerbeeld met een naar oost draaiende wind. Een droger maar ook kouder weertype zou dan meer voor de hand moeten kunnen liggen. Het past ook wel in het typische weerpatroon tot half februari. Doorgaans ontstaat dan juist hoge druk boven Noord-Europa. Het putteke van de winter moet ook nog komen. De gemiddeld koudste fase van de Nederlandse winter komt doorgaans half februari voor. Velen denken dat januari altijd de koudste wintermaand is (onjuist dus)    

 

Meer info op www.weerprimeur.nl

 

weerman Marc Putto