Hardenberg

Groen Gebogen wint Duurzaamheidsprijs

Door de redactie

Woensdag 13 maart werd in Café 'Spoor 7' in Mariënberg de jaarlijkse Duurzaamheidsprijs van D66 Vechtdal uitgereikt. De grote winnaar werd Groen Gebogen uit Dalfsen. Het speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde kunstwerk van schilder Jeroen Bijl werd overhandigd aan de winnaar Gerard Brakkee door D66 gedeputeerde van Overijssel, mevrouw Dr. J.M.E. Traag.

De Duurzaamheidsprijs van D66 Vechtdal wordt periodiek uitgereikt. De twee andere genomineerden waren Hak4t Slimme Lichtoplossingen bv uit Dedemsvaart en Vechtdalhoeve uit Ommen.

People, planet en profit

De jury bestaande uit Maria Malinowski, Gerdinand Nijhuis en Matja van den Berg vinden het belangrijk dat er een optimale balans is tussen sociale, milieu en economische aspecten, om op deze wijze zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft daarbij voor de jury een grote rol gespeeld.

Groen Gebogen uitstekend voorbeeld

Groen gebogen uit Dalfsen is een uitstekend voorbeeld van de invulling van naoberschap, onder het credo 'help elkaar'. Ze geeft daarmee invulling aan de behoefte gezamenlijk als samenleving de leefomgeving vorm te geven. De organisatie wordt gedragen door het eigen lokale netwerk van inwoners en sluit daardoor precies aan de behoefte en de ontwikkeling binnen de samenleving aldus het juryrapport. De naamgeefster van de prijs van de prijs, Antoinette Stegeman-Drijber, was prominent en actief D66-er in Ommen en zette zich, onder meer als lid van de gemeenteraad in voor duurzaamheid. Mede op haar initiatief werd eerder al een periodieke milieuprijs uitgerekt door D66 Ommen. Helaas is Antoinette in december 2013 veel te vroeg overleden. Haar werk voor Ommen en haar inzet voor het milieu verdienen een blijvende herinnering. Daarom is de duurzaamheidsprijs van het in 2012 opgerichte D66 Vechtdal sindsdien naar haar vernoemd.