Hardenberg

Grillig weer zorgt voor uitdaging

Door de redactie

De redactie van weekblad de Toren is in gesprek met John Huisman, eigenaar van wijnboerderij De Reestlandhoeve in Balkbrug over de gevolgen van de droogte voor de wijnboerderij

John heeft samen met zijn vrouw Wilma sinds 2003 een wijngaard in Balkbrug. "We hadden tot het jaar 2001 een melkveehouderijbedrijf. Nadat ik een hernia kreeg in 2000 zijn we een nieuwe uitdaging aangegaan en hebben we in 2003 de eerste wijnstokken in de grond geplaatst. Een wijnboerderij was destijds uniek voor Noord Nederland, maar ondertussen zijn er heel wat wijngaarden bijgekomen, maar de laatste jaren zijn er ook weer veel afgehaakt omdat het onderhouden van een wijngaard heel intensief werk is", vertelt John. De wijngaard van John en Wilma Huisman is ondertussen uitgegroeid tot een oppervlakte van 3,5 hectare.

Op de vraag of de droogte ook een ramp is voor de wijngaard antwoordt John het volgende; "De droogte is voor ons niet zo erg. De wortels van de wijnstokken zijn diep geworteld. Maar de verschillende weersomstandigheden zijn voor ons een uitdaging. Iedereen denkt er is veel zon dus de wijnboeren hebben een top jaar. Dat was ook zo, vorig jaar was er alleen maar zon en het jaar 2018 was het beste jaar tot nu toe. Maar omdat de weersomstandigheden de afgelopen jaren zeer grillig zijn kan dit funest voor ons zijn. Dit jaar hadden we in februari al volop zon, er zaten dus al vroeg knoppen in de wijnstokken. Toen kregen we begin april vorst. Vorst kan een ramp zijn voor de oogst. Want als de knop kapot vriest is alles weg. Daarom hebben wij een vorstberegeningsinstallatie aangeschaft. Door de beregening komt er een ijslaagje om de knoppen. Deze ijslaag zorgt voor bescherming tegen de nachtvorst. Het blijft dan nul graden rond de knop. Begin mei leek het weer op nachtvorst. De wijnstokken zaten toen al in een drie blad stadium. In dit stadium was het spannend om te beregenen. Want voor ons was de vraag of de jonge uitlopers het zouden houden en niet af zouden breken door het zware ijs. Dit kennen we niet. Gelukkig kwam de vorst niet hoger dan net boven de grond".

Op eigen gevoel

Doordat het weer zo grillig is vraagt dit constante aandacht voor de Reestlandhoeve. "Voor de weersvoorspelling ga ik vaak op mijn eigen gevoel af. Ik hou de lucht in de gaten. Want elk weerstation heeft het weer anders. Ook kijk ik elke nacht hoe het gaat met het weer of er vorst is of niet. Doordat het weer op dit moment zo grillig is, is het soms best spannend. Je kunt de vorstberegeningsinstallatie ook niet van te voren aanzetten want dan wordt de wijngaard veel te nat. Als alles vanaf nu voorspoedig loopt, geen storm, geen hagel, geen vorst, lopen we bijna een maand voor op een normale oogst. Dan is de oogst eind augustus begin september. Hagel is ook funest. Als we een hagelbui krijgen en alles hagelt kapot dan hebben we hier twee jaar schade van. En ook storm kan veel schade aanrichten aan de oogst", vertelt John. "Ook in Frankrijk hebben ze zeer grillig weer. Deze mensen hebben geen beregeningsinstallatie. "Maar toch heb ik er geen spijt van dat we begonnen zijn als wijnboer. Het is heel afwisselend. En dat maakt het juist leuk. Elke dag is weer anders. Het is een pracht vak", eindigt John het gesprek. U vind de Reestlandhoeve aan de Hoofdweg 21 in Balkbrug. Wilt u een kijken komen nemen dan kan dat op iedere maandag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Iedere zaterdag kun je om 13.30 uur aansluiten bij een rondleiding door de wijngaard met aansluitend een wijnproeverij. Wilt u meer informatie kijk dan op www.reestlandhoeve.nl.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer