Hardenberg

Gramsberger Torentocht is vooral genieten voor de wandelaars

Door de redactie

De uit 1776 daterende toren bij de Boomhofkerk staat symbool voor de wandeltochten die zaterdag 30 maart rond Gramsbergen worden gehouden. Er zijn geheel bepijlde routes van 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer en de wandelaars krijgen bij de start in MFC De Binder (Hattemattestraat) een uitgebreide beschrijving mee.

Het is onderweg genieten voor de wandelaars. De routes gaan over verharde wegen en onverharde paden door de natuurrijke buurtschappen rondom Gramsbergen zoals Den Velde, Loozen, Holtheme en Radewijk, weilanden en bossen en akkers. Er is onderweg veel aandacht voor beleving. De rivier de Vecht, die bij Gramsbergen vanuit Duitsland ons land binnenstroomt, speelt dit jaar een belangrijke rol. Bij deze achtste editie van de Torentocht stappen de wandelaars in boten voor een korte tocht over de Vecht. Daarna wordt de route te voet vervolgd.

Je wandelt langs de Vecht en bezoekt bij De Haandrik de stuw en waterkracht- centrale van waterschap Vechtstromen, over boerenerven en door stallen waar de koeien aanmoedigend staan te loeien en komt langs een in werking zijnde korenmolen en een ambachtelijke bierbrouwerij. Dat is nog niet alles, want je kunt meedeinen op de muziek van dweilorkest SDG Ane en er zijn optredens van Zus & Zo (drie zussen Huisjes) en 300Miles met Anja ¿ The Voice ¿ Dalhuisen, Ad Hofsink en Bert Nonkes. Onderweg zijn er voldoende rustpunten (met sanitaire voorziening) om de benen te strekken, waar de koffie klaar staat, en een kop soep en een broodje verkrijgbaar is.

De Gramsberger Torentocht begon in 2012 met 583 wandelaars en is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste eendaagse wandelevenementen in de provincie Overijssel, zo blijkt uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Wandel Bond (KWBN). Vorig jaar kwam een recordaantal van 1405 wandelaars aan de start.

Voor meer informatie, www.gramsbergen.nl/evenementen.