Hardenberg

Gouden JOPA Helm 2019

Door de redactie

Speedway Veenoord 2019 De speedway tweedaagse vindt dit jaar plaats op vrijdag 20 en zaterdag 21 september. Het belooft een waar speedwayspektakel te worden.

De vrijdag staat in het teken van het ONK Speedway 2019, het Openbaar Nederlands Kampioenschap. De gehele Nederlandse top heeft zich aangemeld voor de wedstrijd in Veenoord. Er mag daarom een hoog niveau van de ONK-speedway finale worden verwacht. In het bijprogramma rijden de 125cc rijders hun eerste ONK-wedstrijd.

Gouden Jopa Helm

Op zaterdag staat de 65e editie van De Gouden JOPA Helm op het programma. Er staan in totaal zeven nationaliteiten aan de start. Zestien coureurs strijden om de Gouden, Zilveren en Bronzen Jopa Helm 2019, een trofee die elke rijder in zijn prijzenkast wil hebben. Het is een wedstrijd met een geheel eigen karakter, omdat het evenement onder kunstlicht wordt verreden. Het is onvoorstelbaar om met 130 kilometer per uur, zonder remmen en vol gas de bocht in te denderen, maar dat is precies wat de zestien coureurs die strijden om de Gouden JOPA Helm doen. De wedstrijd is verdeeld over twintig heats. De vier beste coureurs rijden vervolgens twee finaleheats, waarbij de kans bestaat op een run-off (extra finale heat bij gelijke puntenstand).

Het rijdersveld

Het is gelukt om een rijdersveld te contracteren wat aan elkaar gewaagd is. Speedwaymekka Polen wordt vertegenwoordigd door Tomasz Orwat en Aureliusz Bielinskis. De Engelse Paul Hurry maakt zijn comeback in Veenoord. Marius Hillebrand (Duitsland) neemt voor de tweede keer deel aan deze wedstrijd. Ook Theo Pijper staat aan de start. Een voorwaarde was wel dat zijn kinderen ook mogen starten bij de jeugd. Daarmee is de organisatie natuurlijk akkoord gegaan. Zij zijn trots de familie Pijper aan de start te hebben. De Nederlandse coureurs zijn: Henry van der Steen uit Oude Bildtzijl, Lars Zandvliet uit Mussel, Geert Bruinsma uit Heerenveen, Jarno de Vries uit Jubbega en Mika Meijer uit Winschoten. Met deze zeven nationaliteiten kan de 2019 editie met overtuiging een internationale wedstrijd genoemd worden.

Bijprogramma

In het bijprogramma worden twee wedstrijden verreden. De eerste wedstrijd is een senioren speedway wedstrijd om de Veenoord Bokaal. In deze wedstrijd kunnen overige speedwayrijders zich zaterdagmiddag en -avond in de kijker rijden. De tweede wedstrijd is de 125cc speedway klasse. Deze jonge coureurs strijden om het Open Nederlands Kampioenschap 125cc.

Starttijden

Op vrijdagavond start de training (voor alle rijders) om 17.30 uur. De wedstrijd begint om 19.00 uur.

Op zaterdag start het programma om 16.00 uur met voorseries om de Veenoord Bokaal en de ONK 125cc. De training van de Gouden Helm rijders is rond 17.30 uur. Het avondprogramma begint om 18.45 uur met de voorstelling van de coureurs. Klokslag 19.00 uur begint de Gouden Helm met de eerste heat.

Entree

De kassa is vanaf 17.00 uur geopend. De entree vanaf elf jaar bedraagt vijf euro, kinderen tot en met tien jaar hebben gratis entree. Op zaterdag is de kassa vanaf 16.00 uur geopend. De entree bedraagt vijftien euro. Kinderen van acht tot en met veertien jaar betalen vijf euro. Parkeren en een programmaboekje zijn gratis op beide dagen gratis. Voor het complete rijdersveld en meer informatie: www.speedwayveenoord.com.