Hardenberg

Goud uit Overijssels Vechtdal

Door de redactie

Zaterdag 3 augustus heeft de Nederlandse Bijen Vereniging afdeling Hardenberg en omstreken het slingeren van honing gedemonstreed. Bezoekers van het Natuur en Activiteiten Centrum De Koppel konden zelf de honingcentrifuge bedienen. Leden van de bijenvereniging gaven daarbij uitleg over honingbijen en honing in het bijzonder.

Ondanks de droogte hebben de bijen voldoende nectar in het bloemrijke Oberijssels Vechtdal kunnen verzamelen. Honing is een vloeibare substantie die ontstaat als honingbijen nectar uit bloemen verzamelen. De bijen voegen daar enzymen en goede bacteriën aan toe. De nectar wordt door bijen ingedampt tot 20 procent vocht en is dan lange tijd houdbaar. Honing moet volgens het warenwetbesluit aan veel voorwaarden voldoen, voordat het honing mag worden genoemd. Nederlandse honing is afhankelijk van de dracht divers van kleur en smaak. Het wordt zeer gewaardeerd onder andere als broodbeleg, in thee en yoghurt.

Zonder honing in de winter zou een bijenvolk verhongeren. In plaats daarvan geeft de imker in augustus ieder volk 14 kg vloeibare kristalsuiker terug. Honingbijen is belangrijk voor het bestuiven van cultuurgewassen, zoals appel, peer, kers, tomaat en aardbei. Samen met hommels en solitaire bijen zijn de bijen verantwoordelijk voor de bestuiving. Het houden van honingbijen staat de laatste jaren weer flink in de belangstelling. De bijenvereniging van Hardenberg heeft twee achtereenvolgende jaren een imkercursus voor beginners georganiseerd. Dit heeft geresulteerd in een flinke aanwas van jong imkertalent in Hardenberg.