Hardenberg

Gezelligheid en veiligheid gaan samen

Door de redactie

De Hardenbergse horecaondernemers, politie en de gemeente Hardenberg willen hun samenwerking voor veilig uitgaan in Hardenberg intensiveren daarvoor hebben zij op 14 februari opnieuw het convenant 'Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan' ondertekend in theater de Voorveghter.

In het convenant staan afspraken om samen te werken aan een veilig uitgaansklimaat. Onderdelen van het convenant zijn onder andere een Collectieve Horeca Ontzegging en de gezamenlijke aanpak van drugsoverlast. Namens de gemeente Hardenberg heeft burgemeester Snijders het convenant ondertekend. Daarnaast hebben voorzitter Lammers van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Hardenberg en teamchef Lans van de politie Vechtdal hun handtekening gezet. De redactie van Weekblad De Toren is in gesprek met André Eggengoor, eigenaar van grand café Den Herdenberger in Hardenberg. Op de zaterdagavond rond 1.00 uur wordt het gezellige café omgetoverd tot een leuke uitgaansgelegenheid voor iedereen vanaf 18 jaar. "Er zijn dan ongeveer 500 mensen aanwezig in de leeftijd van 18 tot en met 30 jaar. Het is hier dan super gezellig. Gezelligheid is belangrijk maar veiligheid ook. Daarom ben ik ook zo blij met de ondertekening van het convenant. Want gezamenlijk kunnen we iets doen aan de veiligheid in de horecagelegenheden". Nieuw in het convenant is de Collectieve Horeca uitzetting. "Dit is een mooie verandering". Als er nu een gast uitgezet wordt bij een horecagelegenheid, is hij of zij ook niet meer welkom in de andere horecagelegenheden. De coördinatie in dit proces ligt bij de politie. Hij of zij ontvangt een brief met daarin vermeld dat hij of zij nergens meer welkom is. En alle horecagelegenheden zijn op de hoogte. "Ook hebben we onderling een heel goed contact".

Groei van drugsgebruik

André geeft aan dat de laatste twee jaar het drugsgebruik groeit. "De groep die gebruikt wordt steeds groter. En ik zie nog maar een klein gedeelte. Overal wordt gebruikt op scholen, sportverenigingen en in de stad. Wat mij zorgen baart is dat men heel gemakkelijk aan drugs kan komen in Hardenberg en dat de jeugd het ook heel 'gewoon' vindt dat men handelt of gebruikt. En dat vind ik zorgwekkend. Misschien hoort het er wel bij, maar ik hoef het in mijn horecagelegenheid niet te tolereren. En natuurlijk weet ik dat ze het dan wel op een andere locatie doen. Maar ik denk dat we door samen te werken in de horeca kleine stapjes kunnen zetten in deze problematiek".

"Toen ik enkele jaren geleden Den Herdenberger heb overgenomen, schrok ik van het drugsgebruik. Toen werd er denk ik veel te gemakkelijk over gedacht. We moesten ons niet zo druk maken. Het gebeurde veel meer in het Westen van het land. Ondertussen is er ook sprake van groot drugsgebruik in het oosten van land. Ik denk als we enkele jaren geleden met z'n allen hadden ingegrepen dat het nu niet zo ver was gekomen. Ik hoop dat we nu het hoogtepunt hebben bereikt en dat we het stapje voor stapje op dit niveau kunnen houden of terug kunnen dringen. Verdwijnen zal het niet. De gezelligheid is er niet door verdwenen. Het is elke zaterdagavond super gezellig daar ligt het niet aan. Ondertussen heb ik wel een derde gastheer ingezet, wordt er gecontroleerd op leeftijd en ook gefouilleerd. Maar honderd procent vermijden kunnen we het natuurlijk niet. Natuurlijk brengt dit extra kosten met zich mee. Maar door het veilig te maken blijft het ook gezellig", vertelt Andre.

Met z'n allen kleine stapjes zetten

"We hebben in Hardenberg een fantastische samenwerking tussen de horeca, tenminste als je dit vergelijkt met andere steden. We hebben een geweldige burgemeester en we moeten de veiligheid gezamenlijk waarborgen. En daarbij zijn we ook de ouders nodig. Ik denk zelf dat ouders het drugsgebruik bij jongeren onderschatten of het wel goed vinden. Ik hoor nog te vaak 'dat doet mijn kind niet'. We kunnen alleen met z'n allen kleine stapjes zetten". Lees ook het artikel op pagina 13.