Ommen

Geslaagde Ommer Molendag met veel publiek

Door de redactie

De jaarlijkse Ommer Molendag heeft niet eerder zoveel bezoekers gehad als afgelopen zaterdag. De belangstelling overtrof alle zes vorige edities. Centraal stonden de vijf molens in de gemeente. Bij de Konijnenbeltsmolen zijn zo'n duizend bezoekers geteld. Volgens de 'Stichting Ommer Molens' was de ongekende drukte mede te danken aan het mooie weer. Vorig jaar was het op de Ommer Molendag meer dan 30 graden, terwijl nu een koel briesje voor een aangename temperatuur zorgde. Bovendien waren dit keer de activiteiten van de 'Doedag' van het Streekmuseum verweven in die van de Ommer Molendag, dit pakte heel goed uit. De molenaars hadden het druk met het uitleggen van de werking van de molens. De drukte zorgde regelmatig voor files op de trapjes in de molen.

Geslaagde dag

"Het publiek heeft zich heel goed vermaakt. Alles liep als een trein. Een heel geslaagde dag, waar de bezoekers graag op af kwamen", aldus Aldien Pasman, namens het streekmuseum. Johan Otten van de 'Stichting Ommer Molens' sluit zich daarbij graag aan en spreekt van een mooie combinatie, mogelijk gemaakt doordat het museum in één van de Ommer molens is gevestigd.

Vóór de aftrap van de verschillende activiteiten sprak burgemeester Hans Vroomen de organisatie, de genodigden, zoals sponsors en omwonenden, toe. Vroomen zei blij te zijn dat deze activiteiten in het vakantieseizoen vallen, zodat ook de vele toeristen kunnen genieten. Er waren niet alleen activiteiten bij de molens, men kon ook deelnemen aan een fietstocht langs de molens in het buitengebied. "Fijn dat op deze wijze de toeristen het mooie van Ommen kunnen zien".

Heropenopening Konijnenbeltsmolen

De openingsplechtigheid vond plaats bij de Konijnenbeltsmolen. Voorzitter Otten complimenteerde de gemeente met de goede wijze waarop men met het gemeentelijk molenbezit omgaat. Juist op deze dag was werd de Konijnenbeltsmolen, na een grondige restauratie, weer geopend. Met het 'lichten van de vang', door burgemeester Vroomen en geassisteerd door molenaar Bastiaan Woertink, werd de molen in beweging gezet, de officiële opening van de Ommer Molendag was een hiermee tevens een feit.

Bij de molens kon men luisteren naar draaiorgels en accordeonisten. Het museum spande de kroon met tal van leuke attracties, zoals bijvoorbeeld het 'op ouderwetse wijze wassen in een wastobbe'. De kinderen mochten helpen 'springtouwtjes draaien' bij de touwslager. Bij de Besthmenermolen werd op een ouderwetse dorskast graan geoogst en tot pakjes stro verwerkt. Ook waren hier bakkers van het bakkersmuseum uit Hellendoorn actief met het bakken van broodjes. Bij molen De Lelie werden smakelijke pannenkoeken gebakken.