Hardenberg

Gerrit Ramaker in de Sportlights

Door de redactie

Dinsdag 28 mei werd Gerrit Ramaker uit Hoogenweg in het zonnetje gezet als sporter in de sportlights door wethouder Breukelman. Wethouder Breukelman overhandigde Gerrit Ramaker de trofee.

Tachtig jaar is Gerrit Ramaker en mennen is zijn lust en zijn leven. Regelmatig maakt Gerrit Ramaker uit Hoogenweg wel een ritje met zijn tweespan. Op de mensport raakt hij niet uitgekeken en wedstrijden winnen, dat kan hij nog steeds."Paarden hebben me altijd geboeid. Het temperament van die dieren en het pit dat er in zit, dat vind ik geweldig", zegt Gerrit, die als enige van de zes zonen de liefde voor paarden overnam van zijn vader. Het zit duidelijk in de genen, want Gerrits passie deelt hij met zijn dochter en kleinkinderen. "Als het vlammetje er was, dan heb ik het wel aangewakkerd, ja."

Gerrit is lid van het eerste uur van menvereniging HARP en slaat geen clubavond over. Ook bij speciale activiteiten, gezamenlijke buitenritten en wedstrijden is hij van de partij. Overal heeft hij aan meegedaan en alles op het gebied van mennen heeft hij in al die jaren meegemaakt. Hij doet regelmatig mee aan dressuur- of vaardigheidswedstrijden, waar hij nog wel eens een prijsje mee naar huis neemt, en ook bij ploegwedstrijden deed hij het niet onverdienstelijk. Ondanks zijn leeftijd is de stuurmanskunst van de menner nog dik in orde. "Marathons heb ik ook wel gedaan, maar dat doe ik niet meer. Dat gaat me te snel. Dan merk je toch dat de leeftijd wel mee gaat spelen", zegt Gerrit, die om die reden ook van paarden is overgegaan op pony's.

Aan stoppen moet hij nog niet denken. "Gelukkig is mennen fysiek niet zwaar en kun je het tot op late leeftijd doen. Het blijft echt een passie die zowel ontspanning als een stukje spanning geeft. Elke rit is weer anders. Je weet niet wat je tegenkomt onderweg", vertelt Gerrit, die regelmatig met zijn vrouw Hermien een ritje door het staatsbos maakt. "Het is fijn dat we dit op onze leeftijd nog kunnen doen samen."

In de sportlights

In 2019 worden om de maand twee sporters uit de gemeente Hardenberg uitgelicht: een topsporter en een sporttopper. Een topsporter is iemand die een bijzondere (internationale, nationale, regionale of lokale) prestatie heeft geleverd of een titel heeft gewonnen. Deze topsporter is hierdoor een voorbeeld voor andere sporters. Dit mag een individuele sporter zijn, maar ook een team. Naast de topsporter wordt ook een sporttopper in de sportlights gezet. Een sporttopper is een (amateur)sporter die zelf actief is in de sport en bijvoorbeeld met een beperking bijzondere prestaties levert of de Nederlandse taal heeft leren spreken door de sport.

Aandragen

Welke sporters een plek verdienen in in de sportlights, wordt bepaald door inwoners, sporters en sportverenigingen. Zij kunnen sporters aandragen via www.hardenberg.nl/sportverkiezing. Welke sporters in de tweede editie van in de sportlights worden uitgelicht, wordt halverwege maart besloten. Tot die tijd is het nog mogelijk om sporters aan te dragen voor de rubriek via de website. Een jury bestaande uit wethouder Martijn Breukelman, verenigingslid René Marissen en combinatiefunctionaris sport Arjan Breukelman, beslist uiteindelijk uit alle aanmeldingen welke topsporters en sporttoppers worden uitgelicht. Voor vragen rondom het aandragen van sporters is jurylid Arjan Breukelman contactpersoon, via 14-0523 of arjan.breukelman@hardenberg.nl.