Hardenberg

Gerrit Lennips 40 jaar organist

Door de redactie

De 57-jarige Gerrit Lennips uit Baalderveld viert zijn veertigjarig jubileum als organist van de Boomhofkerk in Gramsbergen. Op zondag 17 februari wordt dit gevierd tijdens de kerkdienst in de Boomhofkerk. De dienst begint om 10.00 uur. Erik Pasveer zal als extra organist een aantal orgelstukken spelen en zo deze jubileumdienst opluisteren.

"Ik wilde altijd al organist worden. De gemeentezang in de kerk is heel krachtig. Om daar met een prachtig instrument leiding aan te geven is geweldig. Ik was verkocht, toen ik Harm de Weerd, de voormalige organist, hoorde spelen bij een kerkbezoek met mijn ouders. Orgelmuziek kan mij ontroeren". Gerrit heeft vanaf tiende tot zijn zestiende jaar orgellessen gevolgd bij de Streekmuziekschool te Radewijk / Hardenberg. Later heeft hij nog de cursussen literatuurspel, improvisatie en harmonisatie gevolgd.

"We zongen thuis met kerst met het orgel, op een harmonium, zo'n traporgel". Begin jaren zeventig bespeelde Gerrit het orgel bij kerstfeesten in Hoogenweg, Radewijk en Den Velde. Toen dit bekend werd, werd Gerrit wel eens gevraagd voor invalbeurten in de Hervormde Kerk te Radewijk. "Vanaf oktober 1977 was ik reserve-organist van de Gereformeerde Kerk te Radewijk. In januari 1979 ben ik aangenomen bij de Nederlands Hervormde Kerk, dit is nu de Boomhofkerk, te Gramsbergen".

In de afgelopen veertig jaar is hij wel eens ingevallen in Heemse, De Krim, Coevorden en Bergentheim. "Ooit had ik een trouwpartij van een collega in Hasselt. Een bijzondere ervaring. Een grote kerk met een mooi orgel. Apart was de begeleiding van de psalmliederen. Ze zongen daar 'niet-ritmisch'. Elke noot duurde even lang. Lastig voor mij, omdat ik dat niet gewend was. Het ging prima. Het zingen klonk heel statig en kreeg daardoor charme". Gerrit heeft de Psalmen als voorkeur voor bepaalde liederen. "Tijdloos, voor wat betreft de muziek, maar zeker voor wat betreft de tekst. Als organist verdiep je je in de tekst. De muziek wordt erop afgestemd. Hard of zacht, vrolijk of verdrietig. Dit hoort bij de voorbereiding van een kerkdienst". Het orgel is niet het enige muziekinstrument dat Gerrit bespeelt: "Sinds zeven jaar bespeel ik de Steierische Harmonica, een Tiroler instrument. Hoewel ik klassiek geschoold ben en het orgel de eerste liefde blijft, vind ik volksmuziek ook leuk. Een Harmonica brengt altijd sfeer. Het bespelen ervan geeft dezelfde kick als bij het orgel".

Hobby voor het leven

"Sinds 2013 is er een nieuw liedboek met meer dan duizend liederen. Het is leuk om je weer te verdiepen in nieuwe muziek. Toen ik begon was net het liedboek uit met de 491 gezangen. Deze is van 1973. Nu dus opnieuw genoeg uitdaging. Verder is er zoveel literatuur, dat er genoeg te beleven blijft. Ik zit graag alleen in de kerk en studeer dan nieuwe stukjes in. Orgelspelen is voor mij een hobby voor het leven. Orgels bekijken, bespelen en beluisteren hoort er ook bij. De mooiste staan vooral in de historische steden. Leuk was het om met mijn vader naar de Bovenkerk in Kampen te gaan en te spelen op het fameuze Hinz-orgel. Als boerenknecht ging hij daar in z'n jonge jaren wel eens naar de kerk. De fiets werd dan in de kerk gestald. Zo groot is die kerk, haha".