Ommen

Gerben van Dam gedecoreerd met erepenning

Door de redactie

Tijdens een feestelijke ceremonie is op vrijdagmorgen 17 januari Gerben van Dam gedecoreerd met de erepenning voor menslievend hulpbetoon. Burgemeester van Ommen, Hans Vroomen, speldde hem in de raadszaal de bijbehorende decoraties op. Van Dam ontving de onderscheiding, omdat hij op 6 september een man in een fietsrolstoel van de rails van een spoorwegovergang redde, enkele seconden voordat een trein langsraasde.

Nick Lubberman

Gerben van Dam was met een fictieve opdracht van zijn werkgever naar het gemeentehuis gestuurd, waar hij in werkelijkheid werd opgewacht door familie, collega's, college- en raadsleden. Burgemeester Vroomen bedankte hem persoonlijk een aantal dagen na zijn dappere daad, maar besloot de dankbaarheid kracht bij te zetten door deze Koninklijke onderscheiding voor hem aan te vragen. "Een dapper mens is moedig, onverschrokken en kordaat. Zo iemand laat zien dat hij durft. We willen dat misschien zelf wel zijn, Gerben van Dam dééd het. In een tijdsbestek van enkele seconden besloot hij actie te ondernemen en redde een mens. Vandaag kunnen we in aanwezigheid van zijn familie hulde brengen aan Gerben van Dam. Het is mijn held van 2019".

Menslievend hulpbetoon

De erepenning voor menslievend hulpbetoon is een Nederlandse onderscheiding, die bedoeld is voor "hen die een menslievende daad hebben verricht, die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering". Deze onderscheiding is, na de Militaire Willemsorde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Het is in Ommen de eerste keer dat deze werd uitgereikt. Dapperheidsonderscheidingen worden in Nederland maar zelden uitgereikt.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer