Hardenberg

Stemmen in de Stembus op station Hardenberg

Door de redactie

Op woensdag 20 maart vinden de Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen plaats. Om het de reizigers van en naar Hardenberg zo makkelijk mogelijk te maken om te gaan stemmen, is er een stembureau aangewezen op het station in Hardenberg. Het stembureau is gevestigd in een touringcar: een stembus dus. De stembus is geopend van 7.00 tot 20.30 uur.

Het aantal reizigers van en naar het station in Hardenberg is de laatste jaren flink toegenomen. Uit onderzoek van de provincie Overijssel en Arriva blijkt dat in 2020 naar verwachting tot 3.550 reizigers dagelijks gebruik maken van station Hardenberg. Het plaatsen van een stembus op het station brengt de verkiezingen onder een grote groep reizigers onder de aandacht.

Burgemeester Peter Snijders: "Stemmen gaat iedereen aan. Met de inzet van de stembus verhogen we de toegankelijkheid van de verkiezingen. Met de stembus maken we het de reizigers heel makkelijk om voor of na hun reis hun stem uit te brengen. Eerst de bus in, dan de trein – of andersom. Zo hopen we mensen, die anders niet zo snel gaan stemmen, te stimuleren dat toch te doen. Dan denk ik met name aan jonge 18-plussers".

Reizigers die niet in de gemeente Hardenberg wonen, kunnen voorafgaand aan de verkiezingen een kiezerspas aanvragen in hun eigen gemeente. Met een kiezerspas kan in heel Nederland worden gestemd.

Toegankelijkheid

Alle stembureaus in de gemeente Hardenberg zijn toegankelijk voor mindervaliden, ook de stembus op het station van Hardenberg. Voor wie het niet mogelijk is om de opstap van de bus te nemen, is er een hydraulische lift achterin de stembus. De stoelen in de bus zijn verwijderd, waardoor er voldoende bewegingsruimte ontstaat. In de bus is het gelijkvloers en kan gestemd worden in twee stemhokjes.

Stempas

Elke inwoner uit de gemeente Hardenberg van achttien jaar of ouder ontvangt op of na zaterdag 2 maart per post twee stempassen: één voor de Provinciale Statenverkiezingen en één voor de waterschapsverkiezingen. Met de stempas kunnen inwoners hun stem uitbrengen op verschillende plekken in de gemeente. Op de stempas van het waterschap (Vechtstromen of Drents Overijsselse Delta) staat aangegeven waar het dichtstbijzijnde stembureau is voor het desbetreffende waterschap. Op alle stembureaus in de gemeente Hardenberg kan gestemd worden voor de Provinciale Statenverkiezingen.