Hardenberg

Schoenmakershuisje niet voor 2021 terug

Door de redactie

Het 'Schoenmakershuisje' in Heemse zal worden herbouwd, maar wanneer is nog niet bekend. De beoogde locatie is in elk geval tot en met 30 november 2020 nog niet beschikbaar. Dat is af te leiden uit de antwoorden die het college geeft op vragen van CDA en ChristenUnie.

Schoenmakershuisje is de naam die in de volksmond is gegeven aan woning annex werkplaats van de in 1970 overleden schoenmaker Egbert Breukelman. Het karakteristieke pand werd in 1863 gebouwd aan de Hessenweg in Heemse. In 2012 werd het pand gesloopt om plaats te maken voor de toegangsweg van de nieuwe Rabobank. Omdat het pand op de gemeentelijke monumentenlijst stond, beloofde de gemeente dat het pand zou worden herbouwd, een tiental meters verderop. De Rabobank heeft die locatie echter in gebruik als parkeerplaats. Daarvoor heeft de bank een tijdelijk contract afgesloten met de eigenaar van de grond, en dat contract geldt tot 30 november 2020.

Het college erkent dat het huisje herbouwd moet worden en is ook van plan het op de bestemde locatie te realiseren. Het pand zal dan in principe een woning worden. De historische vorm van het pand blijft daarbij behouden.